Søvntræning – Normal babysøvn – Links

Siden her indeholder mine og mine kontakters links ang søvntræning og normal babysøvn – og en linkssamling fra “The Beyond Sleep Training Project“, som jeg har fået lov at oversætte og reblogge, den finder du længere nede.

Vil du bare læse om søvntræning og hvad det kan gøre – HURTIGT?

Fra 6 førende eksperter på området – i listeform?

Cry It Out – 6 Educated Professionals Who Advise Against It

Der er mange links – og selvom det måske kan føles som om de alle siger det samme, så synes jeg nu alligevel det er rart at have dem alle med.

Men hvorfor laver jeg den her samling af links?
Det kan du læse her:

Søvntræning og normal babysøvn – Løgnen der ikke vil dø

(Spoiler: Det handler blandt andet om at jeg selv har søvntrænet. Yes – det må jeg desværre stå ved. Og jeg har lært SÅ meget af den skam og den sorg det medførte)

Links til egne blogindlæg:

Brev fra en søvntrænet baby.

Salg af søvntræning – Gode hjerter eller indbringende business?

Sikker samsovning – Breastsleeping

Og hvad kan vi så lære af det?? …

Søvntræning – Nej tak, ellers tak!!

Links fra den skønneste Lise
(Som tilfældigvis indeholder alle mine favoritlinks også  😉 )

Der er links til forfatternes hjemmesider/biografier, hvor muligt.

Dr. James McKenna:

Cosleeping and Biological Imperatives: Why Human Babies Do Not and Should Not Sleep Alone

Sleeping Babies Need Mom Beside Them

Sarah Orkwell Smith:

Why Modern Day Life Inhibits Baby and Toddler Sleep

Six Common Baby Sleep Myths – Busted

The Epidemic of Baby Sleep Training

Self Settling – What Really Happens When You Teach a Baby to Self Soothe to Sleep

Why Your Baby Will NEVER ‘Sleep Through the Night’!

Swansea Universitet – Dr. Amy Brown:

New research finds babies should wake at night

Darcia Narvaez Ph.D.:

Parents Misled by Cry-It-Out Sleep Training Reports

Accepting the Reality of Infant and Toddler Sleep

Why Does My Baby Hate Their Crib? Science Has An Explanation

My Husband Ignored My Cries

Why Aren’t We Sleeping With Our Babies?

“The Dangers of Baby Training” Facebookside

This Is Why Your Baby Doesn’t Sleep Through The Night

Parents, stop “training” your children

På dansk:

Ny baby-forskning: Det skader spædbørn for livet, hvis ikke de sover hos deres mødre
(Ja, BT er lidt sensationspræget, men det ændrer nu ikke på forskningen)

Samsovning giver glade børn!

Denne nedenstående linksamling er – med tilladelse – kopieret fra “The Beyond Sleep Training Project”’s facebookgruppe og omfatter deres “Frequently Asked Questions”.

Jeg oplever at mange danske forældre har samme spørgsmål og har derfor fået lov at oversætte og re-blogge disse vældig gode links.

Da de pågældende links kommer fra engelsktalende lande med kulturforskelle og store forskelle i mulighederne for faglig og økonomisk hjælp (sundhedsplejerske, adgang til læge, forældreorlov osv), så vil der naturligvis være elementer i nedenstående links som ikke gør sig gældende her i Danmark.

Jeg føler dog stadig de er yderst brugbare.

Jeg har IKKE endnu nærlæst dem alle endnu – og jeg tager meget gerne imod flere links eller input, såfremt du følger et enkelt link ikke stemmer overens med formålet med denne side og det jeg står for.

Jeg har tilladt mig at bringe den absolut vigtigste først:

Fortæl mig igen hvorfor jeg ikke vil søvntræne?

Min nyfødte/baby vil kun sove i mine arme, hvordan kan jeg få dem til at sove selv, jeg får jo ikke lavet noget som helst?!?

Min baby sover kun 20-45 min af gangen, hvordan får jeg den til at sove længere? (Klatsøvn, powernapping)

Min baby vil ammes hver gang den vågner, men den kan da umuligt være sulten hver gang, kan den?

(Bemærk venligst at sofalur IKKE er sikker samsovning og kun bør praktiseres hvis der er andre vågne voksne omkring, som kan holde øje)

Hvordan kan min partner få babyen til at sove, den vil bare have mor (den mor med brysterne  😉  ) og intet virker?
(Jeg er klar over at de her artikler ikke er super inkluderende overfor samtlige familieformer – bær over med de pågældende forfattere)

Min baby sov igennem (eller i hvert fald nogle timers stræk) ved 3 måneder, men da vi så ramte 4 måneder, så gik det helt galt og nu ved 5 måneder, er det som om babyen tror søvn er lig med døden og må undviges koste hvad det vil – og vågner også op jeg ved ikke hvor mange gange hver nat. Hvad i alverden foregår der?

Min baby vil kun falde i søvn ved brystet og/eller vil kun sove hos/på mig, men jeg skal tilbage på arbejde/baby skal starte i pasning, så jeg skal have brudt den vane, hvad gør jeg?

(Og det er her der er kulturforskellen, for det er alligevel de færreste ammende mødre som starter på arbejde når baby er 6-12-16-20 uger. Artiklerne her kan i stedet bruges til at en partner/ven/familie kan hjælpe, hvis situationen kræver det)

Min baby vågner såååååååå mange gange hver nat og jeg er fuldstændig udkørt! Jeg føler jeg har prøvet ALT for at få den til at sove længere stræk, men intet virker. Hvad gør jeg for at overleve? Er det overhovedet normalt?

Hvordan kan jeg praktisere sikker samsovning? (Sengedeling)

Jeg kan ikke eller vil ikke praktisere sikker samsovning eller sengedeling – så hvad kan jeg ellers gøre?

Min sundhedsplejerske/læge/sagsbehandler/kontaktperson/dagplejer/pædagog (og alle mulige andre) har fortalt mig at min baby ikke behøver ammes/få flaske om natten og at jeg skal vænne babyen fra det – så hvordan gør jeg det?

(Hele denne del af linksamlingen kommer som beskrevet fra en gruppe der arbejder for at ingen børn skal søvntrænes – og derfor er dette specifikke spørgsmål tilknyttet en lille kommentar. Jeg er enig i kommentaren – men anerkender også at der kan være grunde til at fravænne, som kun den enkelte familie kan vurdere. De alment kendte “anbefalinger” som bl.a SST og mange sundhedsplejersker, som jo er underlagt SST, presser på med, der foreskriver fravænning af børn helt ned til 6-7-8-9-10 måneder og ofte med “lovning” på at alle barnets såkaldte “problemer” med spisning, søvn, pasning og alle mulige andre ting der slet ikke har med nat-spisning at gøre, ser jeg dog som problematiske, da det så er barnet der må gå på kompromis med sit helt reelle behov ud fra dårlig viden om barnets naturlige udvikling.)

As a group, we do not advocate for parent led night weaning before 18 months as this is an age when your child has reached a level of development where they can understand what is going on. Weaning before this age, should be done under the guidance of an International Board Certified Lactation Consultant. Night weaning does not mean an end to night waking and should therefore not be something parents feel they ‘need’ to do to get their child sleeping ‘better’. Most professionals who place an age limit on the necessity of night feeds do so with little evidence to back them and with very little understanding the all-encompassing role night nursing has in meeting our baby’s night time needs that extend much farther than the nutritional value of the milk they take in.

Min baby vågner meget tidligt om morgenen, jeg har brug for tips til at få den til at sove bare lidt længere?

How Do You Stop Early Morning Waking?

Jeg får af vide fra alle sider at hvis jeg ikke lærer min baby at falde i søvn selv (søvntræning), så lærer de det aldrig og vil altid have brug for min hjælp – og så får de ikke den sammenhængende søvn de har brug for – er det rigtigt?

Hvad f*nden er der galt med min 8-9-10 måneders baby? Det gik så fint med at sove og nu er det hele kaos – hvad gør jeg?

Min baby er 11-12-13 måneder og vågner stadig mange gange hver nat. Hvornår bliver det bedre?

Jeg vil gerne prøve lidt blid fravænning af min baby på (mindst) 18 måneder – Er der nogle tips og tricks?

Hvordan ved man om ens babys søvn er normal? Hvad kan man kigge efter?

Er der en alder hvor samsovning/sengedeling bliver problematisk/mærkeligt?

(Bemærk venligst at samsovning på sofa IKKE er sikker samsovning og ikke bør praktiseres uden andre vågne voksne i nærheden)