Seir: 6 uger – Farvel (ko)mælk

Efter næsten 5 ugers vuggen, sang, uro, gylp, sure opstød, skrigeri, ekstrem gråd, overdrevent mange bleer, absolut ingen ro ved brystet og voldsomt udslæt var jeg klar over at der var noget galt.

Heldigvis har jeg ikke været i kontakt med folk der har for vane at kaste om sig med refluks/kolik/ikke nok mælk/ikke nok næring clicheerne – ellers tror jeg måske jeg var blevet en kende opgivende. Ja det eller edderspændt rasende.

Efter en god samtale med min veninde og drengenes far besluttede jeg at prøve at fjerne (ko)mælk fra min kost.

Ok farmand havde faktisk sagt det i nogle uger, men det var såååå uoverskueligt for mig at jeg ignorerede det.
Dumt.
Rigtigt dumt!

“Hvorfor nu det?” er nok den mest logiske tanke for de fleste. “Hopper du nu med på den der veganerbølge?”

Jeg skal hverken være veganer eller vegetar – men eftersom mit barn har alle de klassiske tegn på mælkeallergi + øget risiko for det, så er der ingen vej udenom og man finder kun ud af det ved at prøve.

Jeg har allerede arbejdet med amningen, holdt Seir oprejst, haft ham i vikle, skærmet ham fra overstimulering, brugt hud-mod-hud, prøvet varme bade samtidig med hud-mod-hud OG amning…

Intet virkede – Intet!

Seirs storebror Nor kan ikke tåle mælk og det kan deres far heller ikke – allerede der er han dobbeltdisponeret og jeg er stadig ikke sikker på om storebror Storm også er allergisk – men det tyder på det.

Jeg har ikke talt med hverken lægen eller sundhedsplejersken om det endnu – for dét at fjerne mælk fra min kost er hverken problematisk eller farligt for mig eller Seir og derfor helt sikkert at prøve af.

I kan selv se resultatet på billederne – og gråd, bleer, gylp og uro har også rettet sig.

Jeg føler jeg har fået et helt andet barn. Et barn der har det meget meget bedre. Et barn som ikke er “sygt” mere!

Han græder næsten ikke, gylper næsten ikke, spiser grådigt og derefter roligt, hans bleer lugter nu som de skal og hans ansigt ligner ikke længere en hormon ramt teenagers.

Men min chokolade… min smør… min kakao… jordbærtærte… nutella… vaffelis… bagerbrød… pizza… toast…

Skyd mig!!!

Nå men nu har jeg lært at lave mælkefri hindbærsnitter, mælkefri havregrynskugler, mælkefri is – oveni alle de mælkefri opskrifter jeg allerede kender og bruger.

Hvis ikke jeg allerede var i rutine med mælkefri kost – så er jeg ikke sikker på jeg havde kunnet gøre det uden en god omgang støtte, hep, tårer og cola… Rigtigt meget cola!

Colaen drikker jeg så alligevel – for at drukne mine tårer 🙄

For nogen vil mælkefri kost ikke være en mulighed – det kan der være mange grunde til.
Så er valget modermælkserstatning, højst sandsynligt højt hydrolyseret, fordi komælksproteinerne her er spaltede mere end alm MME og derfor minder mere om modermælks proteiner.

Nogle læger er tilsyneladende også så usikre/uvidende om mælkefri diæt, at de anbefaler mme i stedet for mælkefri diæt – noget jeg har meget svært ved at se rationalet i.

For nogle børn er mme ok – nogle vil stadig reagere fordi indholdet af kasein, som komælksproteinerne hedder, er voldsomt højt – og disse børn vil have brug for speciel MME lavet på soja f.eks.

Men for mig er det ikke en mulighed at skifte til eller sågar teste MME.

For mig er risikoen ved MME, selv ved et barn der ikke har allergi, for høj, sålænge jeg kan amme eller malke ud selv, eller skaffe mælkefri donor modermælk.

(Du kan læse mere om risikoen ved mme via de links jeg har lagt nederst i indlægget.)

Når jeg skriver om allergisk reaktion overfor kasein, så er jeg samtidig lige nødt til at gøre det klart at børn EKSTREMT sjældent er laktoseintolerante.
Som i at hvis barnet er laktoseintolerant, så er det en livstruende tilstand, fordi barnets artsspecifikke føde er modermælk – som er FYLDT med laktose. Barnet ville altså DØ uden behandling og alternativ føde – hvilket jo ikke ville være muligt i naturen. Barnet er altså født til at kunne tåle laktose og endda i forholdsvis store mængder.

(I det hele taget er “laktoseintolerans” noget mærkeligt noget, for det at KUNNE tåle laktose efter ammealderen (5-8 år) er en fejl – kroppen burde ophøre med at tåle laktose i takt med at barnet fravænner naturligt, altså reel selvfravænning uden forældrestyring)

Så – hvis nogen snakker om at deres barn (under 5-6 år) er laktoseintolerant, så er det højst sandsynligt forkert og desværre har selv lægerne svært ved lige det der med laktose vs kasein.

Jeg vil også gerne påpege at mange tror at man kan tage en blodprøve eller priktest og så giver den endegyldigt svar. Det gør den bare ikke altid – den giver kun endegyldigt svar ved positivt udfald, altså hvor den viser at der ER allergi. Det ville ellers være super nemt.

Der er kun én mulighed som giver et retvisende billede – at droppe mælkeprodukter, også det skjulte i forarbejdede madvarer, og se hvad der sker. Og derefter prøve at tilsætte mælkeprodukter igen (provokation) og se hvad der sker.

Nogle vil opdage at det går fint at få mælk i forarbejdede fødevarer – det der kaldes skjult mælk. Nogle vil opdage at selv det er nok til at give en reaktion.

Jeg er der hvor jeg har udelukket alt og når der lige er kommet ro på – og mine store børn er færdige med deres årlige provokation her om nogle uger – så kan jeg prøve at se hvad der sker hvis jeg spiser lidt mælk.

Åh hvor kunne jeg se det skønne i at kunne spise smør på mit rundstykke – eller duppe mine pommes frites i Knorrs bearnaise 🙂

Og nu vil jeg køre i Rema1000 – jeg har nemlig hørt at de har en mælkefri chokolade som ikke er rigtig mørk 😎

/Mia

 

Hvis du vil læse mere om allergi i det ammede barn, så kan du kigge med her:

Allergic Proctocolitis in the Exclusively Breastfed Infant (Engelsk – Teknisk og meget dybdegående)

Dairy and other Food Sensitivities in Breastfed Babies (God gennemgang)

Fødevareoverfølsomhed (Sundhed.dk for borgere – Ret forsimplet og med lidt misvisende beskrivelse)

Fødevareoverfølsomhed (Sundhed.dk for sundhedsfaglige – Mere dybdegående med forklaring af forskellen på IgE medieret og ikke IgE medieret allergi)

Hvis du vil læse mere om risikoen ved mme, så kan du kigge med her:

What should I know about infant formula?

What are the Risks Associated with Formula Feeding?

The Risks of Not Breastfeeding for Mothers and Infants

Just a few bottles of formula here or there…what’s the big deal?! Breastmilk and gut health

 

 

27 Comment

 1. Julie says: Svar

  Hej Mia

  Har du nogle opskrifter på kost uden komælk? Jeg mistænker lidt, at min datter på 3 uger er allergisk overfor mælk. Jeg synes lige umiddelbart det virker lidt uoverskueligt, hvilke fødevarer jeg så kan spise.

  Venlig hilsen
  Julie

  1. Mia says: Svar

   Hejsa.
   I facebook gruppen “mødre på mælkefri kost” er de SUPER gode til at hjælpe og støtte hinanden.

   Har du adgang til en ammevejleder (evt. sp) som kan hjælpe dig?
   Det kan være super godt givet ud.

   Det ville være ærgerligt at gå mælkefri hvis det slet ikke er dét der er issuet.

   / Mia

 2. Nela says: Svar

  Hej. Hvor hurtig reagerede din baby på mælkefri kost? Hvad var det første der blev forbedret? Hvad med søvnen?

  1. Mia says: Svar

   Kære Nela.

   Som jeg husker det, så stoppede gråden først og så ammede han bedre og så kom søvnen. Ikke at han som sådan sov “skidt” inden, han sov nok meget normalt, men det var tydligt at han havde det skidt og at han havde ondt – så for ham som individ var det tydeligt at søvnen var påvirket.

   Vi mærkede en bedring allerede det første døgn – men jeg ved at det kan være svært at føle sig sikker på om det nu virkelig ER bedre, så mange føler først de sådan rigtigt kan vurdere det efter mindst nogle dage.

   Jeg kan næsten regne ud at du har et barn hvor du mistænker at mælk laver ballade?

   Kh Mia

   1. Nela says: Svar

    Tak for dit svar kære Mia. Ja jeg mistænker nemlig komælksallergi. Har været på mælkefrikost nu i 3 dage, men missede igår smørfedt på ingredienslistrn så det er forefra. Min stakkels søn kan slet ikke sove mere end 20 min ad gangen. Han har voldsomt eksem/knopper på ansigtet som de bliver ved med at kalde for homonknopper. Hvor jeg dog vil ønske at der snart sker noget.

    1. Mia says: Svar

     Årh altså – det er så hårdt.

     Jeg antager at du ammer fuldt? Hvis ikke skal du huske at skifte til HH mme – måske endda amonisyrebaseret. Ellers er det spildt arbejde.

     Er det svært med søvnen uandet om I sidder med ham eller ej?

     1. Nela says:

      Jeg ammer ham fuldt. Lige pt har jeg ham i en vikle men spørgsmålet er hvor længe min ryg kan holde til det. Han er en stor baby på 6.7 kg. Så du nogen ændringer på din babys afføring?

     2. Mia says:

      En strækvikle? Den bliver meget hurtigt tung. Det kan hjælpe at skifte til en fast vikle eller anden ergonomisk bæresele (F.eks ErgoBaby, Manduca, Boba)

      Jeg bærer stadig Seir på maven og han vejer omkring 12 kg nu – bæreselen eller viklen skal kunne støtte op og tage noget af vægten.

      Ja, hans afføring blev mere normal – fik afføringen regelmæssigt hver dag istedet for lidt hist og her.

 3. Janni P Lindegaard says: Svar

  Hej Mia, kan du huske hvor hurtigt du oplevede bedring efter du droppede mælken?
  Her er jeg også sat på mælkefri diæt da min dreng på 6 uger har haft afføring med blod i
  Mvh Janni

  1. Mia says: Svar

   Hej Janni.

   Hvor utroligt det end kan lyde, så følte både min mand og jeg at Seir fik det bedre allerede efter 18 timer.
   Vi følte os naturligvis ikke sikre der – det kunne jo bare være “en god dag”, men det blive kun bedre og bedre og han endte jo med at være et helt andet barn. Et barn som aldrig græd – han græder aldrig, virkelig. Græder han, så er han syg.

   En ting er hvad min erfaring er, en anden ting er hvad protokollerne for ammede børn med mistanke siger – har du mon kigget på den?
   jeg mener bestemt jeg har linket til den.
   Den siger vist begyndende bedring indenfor 72 timer, såvidt jeg husker.

   Hvad tænker du om det?

   Kh Mia

 4. […] Og så dropper jeg mælken. […]

  1. Janni P Lindegaard says: Svar

   Jeg har ikke læst protokollerne
   Jeg spiste sidste måltid med mælk mandag morgen, så det er efterhånden 48 timer siden. Min dreng havde blod i afføring igen I går formiddags, så er meget spændt på om det virker. I morgen vil det så være 72 timer siden jeg har spist noget med mælk.
   Han har ikke været lige så ked af det det sidste døgn

   1. Mia says: Svar

    Når det har været så slemt, med blod i afføringen, så kan jeg ikke lade være med at tænke at det måske vil tage lidt længere tid, så har han jo været rigtig skidt – altså hvis det ER mælken jo.

    Hvor jeg krydser for dig at det “bare” er mælken og at du kan hjælpe ham ved at gå på mælkefri kost <3

 5. Anja says: Svar

  Gid jeg havde vist det, da min søn kom til verden Det du beskriver er præcis det jeg oplevede og hans far kan heller ikke tåle mælk. Tænk hvis jeg havde vist jeg kunne gå mælkefri, også kunne ha fået amningen til at fungere. Tak for god viden

  1. Mia says: Svar

   Øv!

   Det kan både være dybt frustrerende og helt rart at finde ud af hvad der måske var årsagen til at barnet havde det skidt.

   Frustrerende fordi man jo for filan gerne ville have vidst det, så man kunne gøre noget!
   Rart fordi man så får en forklaring – også selvom den er for sent at anvende den viden.

   Hvis du er i en situation hvor flere børn kunne ske, så ved du så heldigvis nu at børn kan reagere på komælk – og så kan du tage det med i tankerne hvis det samme skulle ske.

   Kram – det er sk*de træls det her ikke er almindelig viden

 6. Annette says: Svar

  Du skriver at man ikke er laktose intollerant under 5-6 år. Men hvis det er en genetisk form, man har, er man det vel også før, man bliver 5-6 år.

  1. Mia says: Svar

   Hej Annette.
   Jeg er ikke sikker på jeg forstår? (Og jeg beklager det sene svar, din kommentar er simpelthen smuttet for mig)

   Jeg skriver at den generiske form er meget sjælden og at det vil være meget tydeligt – højst sandsynligt allerede indenfor barnets første 14 dage, fordi barnet vil være meget dårligt.
   Der vil slet ikke være tvivl om at barnet ikke er i trivsel og jeg kan ikke forestille mig at man ville kunne fejltolke det som “normal baby-uro” eller kolik (som jeg også har det svært med).

   Linket her forklaret yderligere.
   http://kellymom.com/health/baby-health/lactose-intolerance/

   Svarede jeg mon på din kommentar? Eller misforstod jeg dig?

   Vh Mia

 7. Rikke says: Svar

  Fint indlæg – men lidt synd for dem,der ikke kan amme at du ligefrem sygeliggør det at give mme. Der findes stor forskning omkring mme og det gør hverken dig eller dit barn sygt! Der er absolut intet galt ved at give mme og man skal ikke amme for enhver pris. Det er ærgerligt, der stadig findes folk, som kan få mødre til at gå helt ned og blive flove over de ikke kan amme. Trods en masse viden.

  1. Mia says: Svar

   Måske du ikke har læst at jeg beskriver at sålænge jeg KAN amme ELLER malke ud ELLER skaffe donormælk, så er MME ikke en mulighed for mig.
   Det handler om mig og mine tanker omkring MME – og intet andet.

   Mine tanker er OGSÅ at donormælk burde være langt mere tilgængeligt, så de som ønsker at amme, men ikke kan, har muligheden for at tilbyde deres baby donormælk såfremt de ønsker det.

   At give fakta omkring modermælkserstatning er IKKE at skamme de som ikke kan/vil amme.

   Jeg har selv tre børn som har fået MME i større eller mindre grad – før jeg var bevidst om de risici der ganske enkelt bare er ved det.

   Vi hjælper ikke mødre i at træffe informerede valg omkring deres børns ernæring, hvis vi ikke er åbne og ærlige omkring den viden vi har – og det bør alle være interesserede i.

   Uden viden har man ikke en kinamands chance for at træffe de valg der er rigtige for én.

 8. Gitte says: Svar

  Tips fra en veganer her Smørbar fra Naturli er lavet på olier, men smager tæt på smør fra komælk, det er sort emballage og langt de fleste supermarkeder har det.

  1. Mia says: Svar

   Den bruger vi allerede
   Storebror og far er jo også allergiske, så jeg har heldigvis nogle års erfaring i mælkefri kost.

 9. Kristinr says: Svar

  Flott at dette kommer frem! Min baby sovnet som en drøm hver kveld hvis jeg holdt meg unna melkeprodukter, sukker, hvete og cola light. Jeg har selv matintoleranse mot melk og hvete. Det var som å trykke på en knapp, med magiske resultater.

  1. Mia says: Svar

   Hvor dejligt at høre I fandt noget der virkede for jer!
   Ja jeg er også ret overrasket over hvor hurtigt der var bedring – det var nemlig fuldstændig ligesom at trykke på en knap.

 10. Maja says: Svar

  Hej Mia. Min søn på 7 uger og jeg har netop været indlagt til observation for refluks siden i går. Vi er I dag blevet udskrevet med en recept på nexium, hvilket jeg er rigtig ked af at skulle give min søn.
  Symptomerne minder meget om din søns.. han tager dog rigtig godt på og spiser hyppigt (gerne en gang i timen, og derfor mente sygehuset han overspiste.. ammevejleder har dog fortalt mig at jeg ikke kan amme for meget? Hm.)
  Han har mange sure opstød og efterhånden flere og flere skrigture – dog kortvarige.. han sover meget dårligt: om dagen kun hos far eller mig (oprejst) og om natten oven på os eller liggende på siden. Nogle dage sover han næsten ikke og kun små power naps og om natten højst 2 timer i streg. Han vågner ofte af de sure opstød.. hvad tænker du?

  1. Mia says: Svar

   Jeg tænker at du måske kunne bruge noget fra mit indlæg om refluks?

   Og så tænker jeg at 7 uger er VÆLDIG tidligt at begynde med medicin, når mælkefri ikke engang er prøvet. Og det ikke lyder til man har afprøvet andre ting.
   Man ved at mælkefri afhjælper en del refluks symptomer og man ved at f.eks kort tungebånd og spændinger/låsninger fra tiden i maven eller fødslen, kan give samme symptomer.

   Hvis der er bedring ved mælkefri kan det typisk mærkes indenfor 72 timer – så det er virkelig ikke længe man skal prøve før man får en ide om det kunne være en hjælp.

   Hvad tænker du om det?

   Min tog og tager også fint på og spiser hyppigt, før dog med en masse uro.
   Powernaps om dagen er ikke unormalt og max 2 timer om natten er helt normalt for alderen.

   Prøv at kig på min artikel om refluks og tænk over om du måske kunne kigge på andre ting inden du går til medicin som der kun er delvist evidens for.
   (Artiklen ligger oppe i menuen, under ammeviden og hedder “Refluksepidemien raser” – jeg kan desværre ikke linke, er på fra mobil)

   Jo mere viden du har, jo bedre kan du træffe det rigtige valg for dit barn og jeres familie.

   1. Maja jessen says: Svar

    Jeg har besluttet at gå mælkefri, og så havde jeg min søn til zoneterapi for første gang i går. Vi snakker om at prøve en kiropraktor for at sikre os der ikke er spændinger der driller.

    Jeg har læst din artikel om refluks, og jeg er meget enig med dig. Jeg er også bange for at medicinere for at lindre symptomerne, hvis der er en grund til symptomerne er der. Så er der jo netop den grund vi skal finde og behandle på, så det prøver vi.

    Men puha er cirkus at skulle finde rundt i hvad man skal kigge efter på i indholdsfortegnelsen på maden. Et meget uvidende spørgsmål: kan man risikere de små bliver allergiske overfor mælk, når vi udelukker det i kosten?

    Tak for svar!

    1. Mia says: Svar

     Nej – det giver såvidt jeg ved IKKE kasein (mælkeprotein) allergi at du dropper komælk.
     Hvis det gjorde det, så ville man have set det tydeligt i de børn hvis mødre spiser vegansk.

     Der er flere facebook grupper som arbejder med mælkefri kost – der kan du helt sikkert få lidt starthjælp, for det kan bestemt være overvældende i starten.

     Heldigvis hjælper den veganske bølge på mulighederne, fordi det ganske enkelt giver mælkefrie fødevarer som ikke var tilgængelige for bare få år tilbage.

Hvad tænker du?