Seir: 24,5 uge – En æggeblomme og et krigerhyl.

Seir er nu 24,5 uge – altså 5,5 måned gammel.

Han sidder rank i sin højstol og har gjort det længe.

Han samler ting op med hænderne, vender og drejer det i og imellem hænderne og fører det til munden, hvor det igen bliver vendt og drejet og undersøgt.

I flere uger har han siddet med legetøj og børnebestik imens vi andre spiste.

Igår valgte jeg at smøre en klat æggeblomme på en ske og lægge den foran ham.

Det var vist spændende for ham 😃

Skeen blev vendt og drejet.

Og så…

Succes!!

Og en glad lille trold ❤️

…… som stak i det vildeste krigerhyl da der ikke var mere på skeen 😂😂

 

Jeg har læst vejledningen fra bogen “Jeg kan godt selv” og har, som følge deraf, de sidste uger observeret Seirs håndtering af legetøj og bestik ved bordet.

Baby Led Weaning (BLW) er:

  • Barnet tilbydes mad, når det er cirka 6 måneder og kan holde hovedet selv, hvis det sidder alene eller på skødet

  • Barnet skal ikke være sulten, når han tilbydes mad i starten

  • Barnet tager selv maden i munden

  • Barnet bestemmer hvad, hvor meget og om han vil spise

  • Barnet spiser sammen med, og det samme som, resten af familien (1)

 

For 14 dage siden puttede han bestikket alt for langt ind i munden og det gav nogle host og opkast-reflekser.

Nu er han meget bedre til at styre det.

Hvornår han får sat en tallerken med mad foran sig, det ved jeg stadig ikke – for nu er en ske med en klat et eller andet fint. (Der kalder man en pre-loaded ske)

Han får lov at sidde ved bordet og bruge sin mund og smage lidt smurt ud på en ske.

 

Jeg er egentlig som sådan ikke tvivl om at det ville være en fest for han bare at få en skål mad nu, men pga hans tungebånd, så mærker jeg at jeg lige har brug for at han tester med ske og mad der ikke KAN ende med at blokere.

Jeg føler stadig BLW er sikkert og jeg er tryg i at hans reflekser vil hoste maden op, jeg skal bare liiige se hvordan han arbejder med tungen inden jeg er klar til at gå rigtigt i gang.

24,5 uges fuldamning blev det til – og det er jeg så hamrende stolt af.
Ikke én dråbe vand, mme, noget som helst – udover smertestillende da han blev klippet i.

 

Hvis du nu sidder og tænker “Jamen hvorfor ventede du ikke til 6 måneder?”, så er svaret at han er klar nu og at jeg, som tidligere beskrevet, følger vejledningen det hedder “omkring 6 måneder” (26 uger).

“Omkring 6 måneder” er ikke 4,5 måneder (19-20 uger) eller 5 måneder (22 uger) – ligesom “tidligst 4 mdr” virkelig ER 4 mdr (17 uger) og ikke 3,5 måned (14-15-16 uger).

Men “omkring 6 mdr” kan godt være 24,5 uge HVIS barnet er klar – lissom man kan opleve et barn der ikke er klar motorisk før ved 28-29-30 uger eller endnu senere.

Fordi: Terminsdatoer er også “omkring” datoer og nogle børn er født lidt før, nogle lidt senere – nogle gravide får sat terminsdato efter scanninger, selvom de VED at den scanningsfastsatte dato ikke kan være rigtig.

Så børn med samme fødselsdato kan reelt være både 1-2-3 (eller flere) uger forskellig reel alder.

Som jeg har beskrevet tidligere, så kan man bare ikke lave et udsagn der hedder “fuldamning til ca 6 mdr”, fordi det er forvirrende.

SST arbejder med få korte udsagn, fordi det er nemmere at huske og dermed nemmere at formidle.

Og det er super – det synes jeg virkelig. For det er i vejledningen i mødregrupperne, til åbent hus ved sundhedsplejen og i de hjemmebesøg man har mulighed for, at nuanceret vejledning hører til.

Jeg læser så op på tingene selv – f.eks ved at læse “Jeg kan godt selv”-bogen og diverse blogs.

Og min vurdering af mit barn er at han er klar, det er bare hans mor der lige skal have det lidt af gangen 🙄

 

Jeg går og venter på tilladelse til at oversætte et blogindlæg om det det med opstart af fast føde, hvornår, hvordan og hvad man kan og skal lytte til og se efter.
(Edit: Den kom så her imens jeg skrev – så skal jeg bare have tid. Hvis du selv eller en du kender har lyst, så tager jeg gerne imod hjælp til oversættelse.)

Hvis nogen vil læse det på engelsk, så er det det her – og jeg er meget fascineret af refleksionerne og genkender mig selv i tankestrømmen som jeg opfatter bloggeren har.

Baby-Led Weaning (BLW) – The 6 Month Guideline & Following Baby’s Lead

Bloggeren er btw Charlotte Young, hende der også er kendt som “The Analytical Armadillo” en blog jeg knuselsker.

(Jeg siger IKKE at jeg deler hele bloggerens syn og dette er ikke en anbefaling af noget som helst der står i indlægget.)

Hvordan så det ud da dit/dine børn startede med fast føde?

/ Mia

PS: BLW egner sig også til flaskebørn, derfor skriver jeg ikke kun “amning” og “modermælk” i mine opslag om blw.

Kilder:

(1) “Jeg kan godt selv” af Patricia DeCosta og Lærke Morell

4 Comment

  1. […] kan være ved at de spiser selv (Babyled Weaning – BLW) eller ved at forældrene moser maden og mader barnet med ske – […]

  2. […] jeg skrev om i Seir: 24,5 uge – En æggeblomme og et krigerhyl, så valgte jeg for halvanden uge siden at give Seir en æggeblomme på en […]

  3. Louise says: Svar

    Nu har jeg fulgt dig i noget til (og tak for dig), og jeg fornemmer, at du godt kan lide at nørder i begreber, og deres reelle betydning.
    Så jeg vil lige spørge: er det ikke korrekt, at al fast føde (altså andet end mm/mme) før 6 mdr, betegnes som overgangskost? Kan blw være det samme som overgangskost?
    Jeg havde faktisk forstået blw’s betegnelse “når barnet er ca 6 mdr” som “når barnet er MINDST 6 mdr, og gerne senere” – og derved støtter op om fuldamning til 6 mdr – som, som du skriver, er 26 uger?
    Tak for en skøn blog/insta/fjæs profil!

    1. Mia says: Svar

      Hej Louise.

      Jeg tror jeg forstår hvad du spørger om – tror. SÅ hvis jeg svarer helt hen i vejret, så spørge du bare igen og så prøver jeg igen – aftale?

      Overgangskost – jeg tror du tænker på den kost barnet får, indtil det er i stand til at spise “almindelig mad” uden at de skal moses og smattes og blendes til ukendelighed.

      Jeg har kun hørt om det hos Sundhedsstyrelsen og i det store udland taler de om “first foods”. Altså mad som er uden tekstur, semi-flydende og tilpasset et barn som reelt endnu ikke er klar til fast føde. (Det er jo derfor det skal blendes til mush)

      BLW er ikke sådan en slags mad. BLW er rigtig mad, som, fordi barnet trods alt ikke har en voksens motorik, lige er skåret eller serveret så der er “håndtag”. Eller grød (risengrød, byggrød, havregrød med tekstur) som serveres på en ske, hvor barnet selv samler skeen op eller tager den fra den voksnes hånd eller får serveret gråden i skålen og spiser med ske eller hænder. Altså mad hvor barnet selv, 100%, er ansvarlig for at få maden ind i munden.

      Som jeg har læst nu her, så er det “omkring” 6 mdr – altså når barnet motorisk viser sig klar. Nogle sidder fint og kan tage maden og føre den til munden allerede ved 5,5 mdr – nogle først når de er 7-8-9 mdr.

      Jeg er faktisk næsten sikker på at jeg tidligere et eller flere steder har skrevet “mindst 6 mdr”, i hvert fald i vejledninger – det er det gode ved at tilegne sig ny viden, så kan man opdatere sig og udfra de nye informationer kan man ændre sine valg, hvis man synes. Jeg ville med garanti grimme mig hvis jeg fandt nogle af mine første vejledninger – men man lærer jo hele tiden og der kommer ny viden fra studier og praksis løbende.

      Så hvis jeg nu var sådan en som kunne fatte mig i korthed (det kommer aldrig til at ske) – så ville det nok være noget a la:

      Hvis vi går ud fra at “Overgangskost” er kost der er tilpasset det barn der endnu reelt ikke har den fornødne mund og håndmotorik til at starte fast føde, fordi barnet startes op inden disse evner er tilegnet – Så er BLW dermed ikke “overgangskost”.

      Var det mon helt hen i vejret?

      (Jeg tror du vil finde den engelske artikel fascinerende – jeg MÅ prioritere at oversætte den)

      Kh Mia

Hvad tænker du?