….så er du ikke en rigtig Attachment Parent!

Hvis du bruger sut…
Hvis du ikke ammer…
Hvis du ikke samsover…
Hvis du bruger barnevogn…
Hvis du får dit barn passet…
Hvis du bruger bamser eller nusseklude..

…. så er du ikke en rigtig Attachment Parent…. nå!

Og hvis du ammer, samsover, aldrig får dit barn passet, aldrig har givet flaske, aldrig har lagt dit barn i en barnevogn og aldrig har sat barnet i en skråstol foran flimmeren imens du gik på toilettet ALENE – så er du en rigtig Attachment Parent….

Nårj ja, der var også noget om vacciner – eller noget…

Og så mener du desuden at du er bedre end forældre som ikke opdrager sådan – yes yes..

 

Ahhhhh, skal vi nu ikke lige prøve at se lidt mere nuanceret på det?

I fredags sendte Radio 24Syv af flere omgange omkring “Omsorgsrevolutionen”.

I teksterne til podcasten lyder beskrivelserne f.eks “Naturmor: Min datter sover i vores seng og amningen fortsætter sålænge det er passende” og “Omsorgsrevolution: Ny generation af mødre satser på samsovning og langtidsamning”.

I kan høre indslagene her:

Del 1:

(Hvis linket ovenfor ikke virker, så kan dette benyttes: https://www.radio24syv.dk/programmer/24syv-morgen/27340576/miljoekspert-om-venstres-energiudspill-det-er?start=1522 )

Del 2:

(Hvis linket ovenfor ikke virker, så kan dette benyttes: https://www.radio24syv.dk/programmer/24syv-morgen/27340925/minister-om-klimaudspil-vi-er-sa-gronne-som-vi?start=1810 )

 

De tre topseje forældre, en far og to mødre, klarede det så godt, trods jeg (helt personligt) synes vinklen var noget forsimplet og karikeret – lidt i stil med indledningen i dette blogindlæg.

Pitchet virkede for mig som “Dem her bruger ikke sut, ble, barnevogn, pasning og ammer til ungen skal i gymnasiet” – altså for Hr og Fru Danmark nok et lineup der kunne lyde lidt ekstremt.

Det kan man ikke rigtig fortænke dem i – det er nu engang det Radio 24Syv er kendt for – at stille det hele lidt på spidsen og ikke være bange for at gå folk lidt på klingen.

 

Men er det virkelig sådan “Attachment Parents” (Blide Forældre, Ifavnske forældre, Naturlige forældre og hvad ellers det kaldes) er?

Og giver det mening at udstille forældre som praktiserer denne form for forældreskab som værende “en modedille”, når det de gør egentlig bare er at gå tilbage til “naturen”, inden moderne “hjælpemidler” gav andre muligheder?

Hvis man spørger mig og det gør man jo hvis man læser min blog (hø hø), så er svaret klart:

NEJ!!!!! Der er altså ikke en sådan en tjekliste man skal opfylde for at kunne kalde sig “rigtig” noget som helst.

For mig er Attachment Parenting (og hvad det ellers kaldes) et spektrum af forskellige familier, med forskellige forudsætninger og forskellige muligheder, som ud fra deres specifikke situationer vælger de løsninger der passer ind i netop deres familie.

Betyder det så at jeg synes det hele reelt er lige fedt, lige godt, lige skidt og ja… ligegyldigt?

Nej, det synes jeg ikke. Slet ikke. Jeg tror stadig på tilknytningsteorierne som Attachment Parentings principper bygger på.

Jeg tror bare ikke på sort/hvid tænkning undtagen i meget specifikke situationer som f.eks når et barn efterlades til at græde sig selv i søvn.

Jeg kan ikke udtale mig om hvad Attachment Parenting er for andre end mig selv og personligt ser jeg det mere som et mindset, end en liste af punkter man kan tjekke af.

Jeg har skrevet mere lidt om det her: Hvad er Blidt Forældreskab?

 

Nå, men tilbage til den Radio 24Syv udsendelse.

Jeg er så hammer imponeret af de forældre der deltog – det var virkelig virkelig flot at de kunne holde hovedet koldt, trods adskillige “fælder”, der lynhurtigt kunne have smidt dem direkte ud i en negativ spiral af misforståelser og en opfattelse af at disse forældre (og dermed også alle andre Attachment Parenting forældre, sådan virker medier nu engang) følte sig bedre end andre forældre.

Spørgsmål som “Har du dårlig samvittighed når du lægger dem i barnevognen?” og “Hvad så med vacciner?” er for mig grænsende til latterlige, fordi det for mig illustrerer at man 1: forsøger at udstille og piske en stemning op og 2: udviser uvidenhed overfor hvad Attachment Parenting handler om.

Men – det hele var ikke skidt, slet ikke, jeg synes det var et rigtigt fint program – MEN – hvis man ikke ved at disse forældre er castet og udvalgt ud fra bestemte kriterier (og ud fra min erfaring IKKE er er repræsentative for Attachment Parents som samlet gruppe, men mere er eksempler på familier der har valgt og været i stand til at implementere adskillige tiltag der trækker imod den normative tilgang), så kunne man meget hurtigt få opfattelse af at alle Attachment Parents er som forældrene i programmet.

Nogle Attachment Parents giver også flaske…
Nogle Attachment Parents bruger også barnevogn…
Tremmeseng…
Sut…
Pasning…
Bleer… (Jeps, det blev af værterne fremlagt som om man ikke bruger bleer)
…. og Attachment Parents har også regler 😉

Der findes nemlig lige så mange forskellige Attachment Parents som der findes forskellige ikke-Attachment Parents – og selvom de overordnet set har samme tilgang til barnet, ud fra de 8 principper for Attachment Parenting, så er måden de udfører mindsettet naturligvis også forskellig.

Hvis man nu kunne tænke sig at høre lidt mere om mine tanker om Attachment Parenting og måske et lidt bredere perspektiv end Radio 24Syv ønskede, så kunne det være en ide at tænde for Go’ Morgen Danmark imorgen tidlig, 30 april 2018  – eller snuppe det online på TV2 Play 😎

EDIT mandag 30 april kl 18:30:

Så er der et lille klip ude på facebook:

https://www.facebook.com/go.tv2.dk/videos/10155194683911852/

Og man kan se hele indslaget her:
https://play.tv2.dk/programmer/magasiner/serier/go-morgen-danmark/ny-opdragelse-barnet-ved-bedst-300418-del-3-155638/
(Forudsætter Tv2Play abonnement, som er gratis de første 30 dage)

 

Vil du være med til at vise hvordan Attachment Parenting ser ud for dig?

På instagram kan du tagge dit opslag med #JegErAttachmentParent – så samler jeg billederne herunder, så vi kan se alle nuancerne og se at vi alle vælger de løsninger der er rigtige for netop os.

/ Mia

1 Comment

  1. […] ….så er du ikke en rigtig Attachment Parent! […]

Hvad tænker du?