Nicoline startede på mini-piller – og så knækkede hendes søns vækstkurve.

I torsdags delte jeg blogindlægget Hormonel prævention under amning – Go eller NoGo?

Nicoline læste indlægget og skrev en kommentar om at det havde hun oplevet – lige præcis det jeg beskrev.

Jeg har tidligere skrevet blogindlægget Hormonspiralen havde nær kostet Marias amning – men Nicolines erfaring var med mini-piller.

Nicoline ville gerne fortælle om sin oplevelse og det er jeg super glad for.

Jeg vil (igen) gerne gøre opmærksom på at både mini-piller og hormonspiral virker fint for mange ammende – det handler ikke om at nu skal alle droppe deres prævention i panik.

Det handler KUN om at vide at det KAN være en faktor, hvis man oplever at barnets vægtøgning flader ud, barnet bliver mere uroligt eller afviser brystet eller man selv mærker at der pludselig er mindre mælk.

Altså ting hvor man uanset hvad har gavn af at opsøge en ammevejleder og få hjælp og støtte til at finde årsagen til udfordringerne.

Foto: Privat

Nicoline fortæller:

“Jeg startede på mini-piller, da Villads var omkring 8 mdr gammel.

Hans indtag af fast føde var minimal, det sagde ham ikke noget og hans brækrefleks satte ind så snart noget ramte tungen. Han levede derfor primært af mm indtil han var 12-13 mdr, selvfølgelig med obs på jernbehovet.


Omkring 10-11 mdrs alderen vejede jeg ham ved at holde ham i armene og veje mig selv efterfølgende, han var blevet lige lovligt slank, og det viste sig jo også at han havde taget et godt dyk på kurven, som han ellers virkelig havde holdt flot. 
Det var godt nok en anden vægt end hos lægen, men det kunne ses på ham at han havde tabt sig.

Privat kurve udfra WHOs kurve for ammede.

Jeg satte alt ind på at fede maden op og amme mere, men spekulerede ikke på mini-pillerne, for de var jo helt forenelige med amning. 🙄


Jeg var samtidig godt træt af minipiller, for jeg blødte minimalt, men HELE tiden. Så valgte at stoppe på dem. 

2-3 døgn efter jeg er stoppet på minipillerne, mærker jeg nedløb igen og Villads laver gode tunge synkelyde og det går op for mig, at det har jeg ikke mærket eller hørt længe! Desuden fik jeg pludselig brystspændninger.


Jeg har ikke lægens ord for det, men jeg er sikker på at det har påvirket mælkeproduktionen på en eller anden måde.
Desuden tog han jo efterfølgende på, også selvom han begyndte at kravle og gå og være mere fysisk aktiv i den forstand.”

Det er MEGET tydeligt at der er “sket noget” når man kigger på kurven Nicoline har lavet over Villads’s vægtøgning.

Jeg er nysgerrig på hvad reaktionen havde været, hvis Nicoline havde søgt lægens eller sundhedsplejerskens hjælp.

Og hvad var der mon sket hvis hun ikke var stoppet med mini-pillerne?

Har du benyttet hormonspiral eller mini-piller under amning?

Jeg modtager meget gerne dine erfaringer i kommentarer her eller på facebook og Instagram – uanset om du oplevede udfordringer eller ej 🙂

/ Mia

Hvad tænker du?