Salg af søvntræning – Gode hjerter eller indbringende business?

Dit barn falder i søvn selv og sover hele natten.
Dit barn vågner først, når du selv er klar til at stå op, og er i det hele taget bare drømmebabyen – ingen opvågninger, ingen vuggen og given sut/flaske/amning midt om natten eller ved lure for den sags skyld.
To-tre timers lure i barnevognen og både forælder og barn er friske og veludhvilede.

Det lyder skønt, ik?

Du googler, for nogen MÅ kunne hjælpe.

Du finder en hjemmeside med udtalelser fra forældre der allerede HAR benyttet vejledningen siden tilbyder – udtalelser som viser dig at der er HÅB.

Håb for endelig at få noget søvn.

Det kan fandeme heller ikke være sundt for den lille med alle de opvågninger – du har læst op på tingene og Sundhedsstyrelsen siger at ved 3 mdr kan barnet sove ca 3 timer sammenhængende, ved 4-5 måneder 4-5 timer sammenhængende og ved 6-12 mdr 6 timer i stræk – og fra ca 6 mdr har barnet ikke længere brug for mælk om natten.

Du er en ansvarlig forælder – og endelig har du fundet hjælp til dit barn, for den søvn I har derhjemme er SLET ikke i nærheden af den sunde, normale søvn Sundhedsstyrelsen skriver om.
NU får I styr på det – med hjælp fra søvnrådgivning.

Kender du selv eller nogen du kender ovenstående situation?
Bøgerne er meget tydelige og folk omkring dig er ret gode til at fortælle hvordan dit barn burde sove…

Det er nok bare ikke lige helt sådan det er hjemme ved dig – i hvert fald ikke de første 6-12-18-“årh-bare-glem-det” – måneder…

Men bare rolig – Jeg har fundet flere tilbud om søvntræning.
Nu kan du nå at få styr på dit barn inden jul… inden vinterferien… inden sommerferien! Inden… ja hvad er der ellers af sjove begrundelser?

Billederne i indlægget her kommer fra hjemmesider og opslag på facebook – alt ligger offentligt tilgængeligt og indgår i markedsføringsmateriale, som har til formål at sælge “søvntræning”.
Det er helt med vilje der ikke står hvor det er fra, for det handler ikke om den enkelte udbyder af søvntræning, men om selve det at der findes firmaer der tilbyder søvntræning

Jeg vil bede dig kigge på alderen på de børn i billederne herover.
Er det virkelig der det er kommet til?

Er det virkelig kommet så langt at børn på 4-7-10 mdr har “problemer” med at sove, fordi de ikke lægger sig uden kontakt og bare sover?
At det er vågne hver 2,5 time når man er 5 mdr er noget der lige skal “trænes”?
Er det virkelig kommet dertil at børn der har brug for kontakt når de skal sove har “søvnproblemer”?

Ja åbenbart… Og firmaerne der sælger disse ydelser skal nok hjælpe dig med at forstå det.

De pågældende firmaer ved nemlig, at udhvilede forældre er de bedste forældre (indforstået at trætte forældre er… knap så gode forældre…).
Og børn med problematisk søvn er deres speciale.

De har erfaringen, (måske) uddannelsen og så er evidensen jo unødvendig. Det har jo virket i 5-8-11 år, så de mange lykkelige forældres tilkendegivelser er alt rigelig til at testamentere effekten.
Og for den nette sum af x-antal hundreder (tusinder, hvis dit barn har mange problemer) – så kan de fikse dit barn!

Det er jo ikke fordi, at de ikke forstår, at du er desperat og naturligvis er deres mål at hjælpe trætte forældre og børn med tydelig søvnmangel.

Men de driver en virksomhed, så der skal jo lidt penge på kontoen.

Det forstår du naturligvis godt. Alle skal jo betale husleje og have mad i køleskabet.

Men hvad nu hvis jeg fortalte dig, at det billede af barnet, der ikke har brug for hjælp til indsovningen eller til at falde i søvn igen midt om natten, er mere undtagelsen end reglen?

Hvad hvis jeg fortalte dig, at langt størstedelen af babyer og børn ikke sover sådan?

At de fleste børn har brug for lidt hjælp til at falde i søvn og til at blive i søvnen, både under to-tre timers lure, men så sandelig også hele natten.

Og at der for det første er en mening med det – og for det andet, at den er naturlig?

Hvad hvis jeg fortalte dig, at søvntræning ikke virker sådan som det sælges, men tværtimod, kan give langt større problemer end, at barnet skal ammes eller vugges i søvn?

Hvad hvis jeg fortæller dig at søvntræning essentielt handler om at lære barnet ikke at udtrykke sit behov?

Hvad hvis jeg fortæller dig at denne form for “reklame” fuldstændig ødelægger forældres tro på dem selv – og lærer forældre at lytte til en fremmed – i stedet for at lytte til deres barn?

Hvad hvis jeg lufter ideen at de her børn ikke HAR søvnproblemer?
Og at når de ikke har søvnproblemer, så har de heller ikke brug for søvntræning?

Hvad hvis jeg foreslår, at forældrene har brug for viden om barnets naturlige søvn og brug for støtte til en mere realistisk forventning i forhold til barnets søvn?

Så jeg vil bare gerne lige spørge:

Er du sikker på, at dit barn har søvnproblemer?
Eller er du ved at falde for en indbringende business, der mest af alt handler om at baby ikke på nogen måde må være “til besvær” – uanset hvad det så gør ved det stakkels barn lige nu og på sigt?

Og så vil jeg gerne foreslå at vi alle – forældre, bedsteforældre, venner og veninder, kolleger og så sandelig også fagpersoner – stopper op og kigger på om barnet skal indrette sig til et moderne stresset samfund?

Måske er ved at være på tide, at vi siger NEJ til at træne vores børn og insisterer på, at omgivelserne støtter op om et barns naturlige behov, for at være tæt på en kærlig omsorgsperson – også om natten når vi voksne bare gerne vil sove!

Skal et barn trænes for at forælderen kan fortsætte sit liv som hidtil?

Eller skal forælderen trænes, så barnets naturlige udvikling respekteres – også selvom det betyder at forældre skal lære at håndtere endog ekstrem søvn mangel og minimal voksentid?

At få børn er på mange måder den største og vigtigste opdragelse og disciplinering, vi bliver udsat for vores i vores liv.
Lad os favne den med alle dens glæder, sorger og frustrationer.

/Mia

*Denne artikel blev oprindeligt udgivet på FavnenFuld og er efterfølgende opdateret og tilpasset i Oktober 2019*

Vil du læse mere om hvordan forældre kan blive fanget i et net af iskold business?

ChriChri, søvn og babytræning og en shitstorm drevet af kærlighed til barnet.

Hvad tænker du?