Anmeldelse: Soveur – Små øjne, der (måske) hjælper dit barn med døgnrytmen

*Sponsoreret – Jeg har modtaget et soveur til test og Liams har sponsoreret et soveur til giveaway og lavet en rabatkode på 20% til mine følgere.
Jeg modtager ikke procenter af evt. køb igennem links eller ved brug af rabatkode*

Kan et soveur med små øjne og farvet urskive, virkelig hjælpe børn til en stabil døgnrytme?

Tilbage i Januar 2019 skrev jeg en mail til Lea fra Liams.dk og spurgte om hun kunne være interesseret i, at lade mig teste et af de “soveure” hun har i sin shop.

Børnene var kommet ind i en rutine med at vågne meget tidligt OG vi var i gang med at lave værelser til dem, efter deres eget ønske.

Når en 1, 5 og 6 årig vågner kl 4-5, så starter dagen måske fint nok, men vi når ikke mange timer ind i dagen, før både de og jeg mærker at det ikke helt duer.
Den 6 årige skulle i skole og han var simpelthen træt allerede inden vi nåede frem til skolen.
Den 5 årige ramte “muren” lige omkring middag og nogle dage måtte vi ty til en lille lur. Ikke holdbart på nogen måde.
Den 1 årige, jamen han sov jo formiddagslur allerede inden kl 9.

Døgnrytmen var bare helt skæv.

Billede af et ur, udformet som et får der ligger ned. Urskiven er oplyst i rød og fårets øjne er lukkede, for at signalere at det er nat.

Jeg er IKKE tilhænger af søvntræning.
Jeg vil gerne søvn-hjælpe.

Min lille test har altså gået ud på, om jeg, med hjælp fra et ur der klart angiver hvornår det er nat og dag, ville kunne hjælpe børnene ind i en bedre rytme, uden at den på nogen måde kom i nærheden af søvntræning.

Nor på 6 år har været den der har testet, fordi han fik eget værelse og fik lov at få uret ind til sig.

Billede af et barn der ligger i sin seng. Ved siden af står der et ud, udformet som et får der ligger ned. Fåret har lukkede øjne og urskiven er mørk.

Det gjorde jeg:

Jeg startede med at børnene pakkede uret ud selv.
Vi snakkede om, hvad det var for et ur og at det skulle hjælpe dem med, hvornår det er nat og hvornår det er dag – altså hvornår det er sovetid og hvornår det er stå op tid.

Vi indstillede det sammen – ved at tale om hvornår det passer at stå op i vores familie og hvornår det er sengetid.

Vi pakkede op efter aftensmaden – og Nor kunne pludselig ikke vente med at komme i seng. (Nyhedens interesse skal man ikke undervurdere)

Jeg præsenterede uret som et hjælpemiddel man kan øve sig med – IKKE et ur der dikterer hvad man må eller ikke må.

Det har på intet tidspunkt været på tale, at man SKAL i seng når uret viser godnat eller at man ikke må stå op, før uret viser morgen.
Vi har talt om, at man ikke kan vurdere morgen/aften ud fra lyset udenfor og at det derfor er svært, når man ikke kan klokken.

Hvordan gik det så:

Nor startede ud med at klikke… og klikke… og klikke… på uret… Ser I, når man trykker på urskiven, så kan man både med visere og farve, se hvad klokken er og om det er nat eller dag.

Nogle dage klikkede han og blev liggende til uret viste morgen, nogle dage klikkede han og stod op selvom uret viste nat. Så fandt jeg ham inde i sofaen, med en ipad – den lille lurendrejer.

Som dagene gik sov han længere og længere og klikkede mindre og mindre på uret – og lusketurene til sofaen stoppede.

Vi har testet fra slut Februar til slut April ca – og uret er nu ikke længere i brug.

Nor sover nu fra 19:30-20 til 6:30-7, nogle dage længere – og hans indre ur kører nu uden behov for hjælp.

Uret bliver pakket væk og venter på at Storm på 5 år skal have eget værelse i løbet af sommeren.

Mine tanker:

Jeg er overrasket over hvor “nemt” det er gået og hvor stor effekt det har haft at give Nor en visuel hjælp til hvornår det er nat og dag.

Jeg er rigtig glad for at det har vist sig muligt at hjælpe barnet til en mere hensigtsmæssig døgnrytme, uden at skulle benytte strikse regler eller belønning/straf.

Jeg oplever at det har virket rigtigt godt at Nor har kunnet bruge uret uden voksenhjælp – han føler sig så stolt over at han nu sover bedre og at det er ham selv der har hjulpet sig selv.

Nor har følt det sejt, at han måtte stå op selv og der har sjældent været mere end 30 min imellem han er stået op og at andre i huset er stået op – lige med undtagelse af de vildfarne morgener, hvor han (storgrinende) er stået meget meget tidligt op for at snige sig til at spille Minecraft. Han er overraskende god til at være helt stille.

“Jeg har sovet så længe mor – og jeg vågnede slet ikke da det var nat” sagde han den anden dag, da han søvndrukken kom væltende ud af værelset kl 7:45.

Som forælder til en lille en, der ammer mange gange i de tidlige morgentimer, må jeg sige at det har været virkelig fint for os alle, at Nor har kunnet støtte sig til uret – og jeg dermed har haft mulighed for at blive liggende med babsomanen.

Jeg skal være den første til at indrømme at jeg havde dage hvor det endte rigtigt skidt, når jeg skulle trække mig selv ud af sengen kl 4 – med en nu meget vågen baby – fordi jeg kunne høre at Nor var stået op.

Storm har sovet med mormor og hun har støttet ham i hans morgenroderi – han var nemlig tydeligt for lille til at finde interesse for soveuret og havde brug for voksen støtte.

Billede af et barn der ligger i en seng. Ved siden af står et ur, udformet som et får der ligger ned. Urskiven er oplyst med rød farve og fårets øjne er lukkede, for at signalere at det er nat.

Bekymringer for negativ indvirkning på relationen imellem forældre og barn:

En anden grund til at jeg gerne ville teste uret, er fordi jeg gerne ville udfordre mig selv.
Ser I, jeg har haft en meget negativ tilgang til redskaber som dette soveur.
Ikke så meget pga uret selv, men pga den måde jeg har set det anvendt og reklameret.

Jeg oplevede at uret blev (endnu) en måde at overlade rigtig meget ansvar til barnet – og endnu en måde hvor forældre kunne “være i fred” for barnet. Og endnu et sted hvor barnet kunne trækkes ind i stringente regler, med tilhørende “straf” for ikke at følge urets regler.

Jeg tænkte (og det er ikke skide kønt) at ja ja, så kunne forældrene stille morgenmad frem, sikre sig at ungen kunne tænde tv’et og lave mad til sig selv – og så var det endnu et sted barnet var overladt til sig selv.

Jeg er overbevist om at der er masser af familier der gør sådan – for nogen er det sikkert en fest for alle, for andre ville barnet nok gerne have lidt kontakt i stedet.

Jeg ville se om det var muligt at bruge soveuret positivt, til at styrke barnet i dets ønske om den gode udgave af at “stå op selv” – og det lykkedes synes jeg.

Det er så nemt at skælde ud på ting – men hvis vi nu skal være ærlige, så er det meget sjældent redskabet der er problemet. Det er som oftest måden det anvendes på.

Som jeg ser det kan uret være et redskab til barnet – ikke til dig som forælder, for at du kan gennemtvinge “hvornår man må stå op”.

På Liams.dk står urene listet som “søvntrænere”. Jeg er ikke super begejstret for ordet og de associationer der er med ordet.
Men jeg må sige at anvendt som jeg gjorde, så kan jeg til fulde stå inde for, at et sådant ur kan benyttes med kærlighed – og til styrkelse af barnets selvtillid og støtte barnet i at øve sig.

Jeg oplever et barn der føler sig sej, fordi han har gjort det selv – og et barn, som ikke har haft én eneste negativ oplevelse gennem hele forløbet.

Er soveuret for dig og dit barn?
Måske er soveuret for dig og dit barn:

– Hvis du har et barn, som endnu ikke kan klokken, men er gammelt nok til at forstå konceptet tid og dag/nat
– Hvis du har et barn, som er gammel nok til at stå op selv (og lade dig snooze lidt længere), men som står op på mærkelige tidspunkter som har brug for visuel støtte til at (gen)finde en hensigtsmæssig døgnrytme.
– Hvis du har et barn der har egen interesse i at prøve denne tilgang
– Hvis du har et barn der sover alene, med søskende eller hos forældrene – hvor uret kan være barnets visuelle støtte og bruges til at øve sig.

Hvis du vil prøve, så kan du bruge rabatkoden “familieudenfilter” som giver dig 20% på et soveur fra Liams.dk, som du finder lige her:
https://liams.dk/soevntraener-ur

Er du nysgerrig på, hvorfor jeg tager så stor afstand fra søvntræning, så kan du læse mere her:
Søvntræning og normal babysøvn – Løgnen der ikke vil dø
og her:
Klar til søvntræning? 6 vigtige ting at vide.

Og nu – naturligvis en GIVEAWAY, som jeg gør mig umage for, hver gang jeg laver en anmeldelse.

Du kan deltage her på facebook og på instagram:

Du kan som altid, læse mine tanker omkring sponsorerede indlæg lige her:
Sponsorerede indlæg

Har du en webshop eller en anden type forretning – og vil du have en snak om et samarbejde med mig, så kan du starte med at læse mine tanker i linket herover.

Hvad tænker du?