Anbefalinger om mælk til baby – et cirkus uden lige.

En mor skrev til mig den anden dag om hun skulle fravænne sit barn fra natamningerne, så modermælken ikke tog appetitten fra den faste føde – barnet spiste nemlig ikke meget fast føde.

Barnet var lige knap 9 måneder og ammede kun 3-4 gange i løbet af dagen og fik lige en tår nogle gange hver nat – hvilket er helt normalt for alderen og sagtens kunne være mere uden det ville “tage appetitten”.

Sundhedsplejersken havde bragt det på banen i forbindelse med en samtale om at barnet havde lidt maveproblemer efter start på fast føde.

Min første tanke var “Ja det skal da nok hjælpe at fjerne den sikre og skånsomme modermælk, for at “presse” barnet til mere fast føde – det er lige hvad en mave med problemer har brug for – NOT”.

Jeg mente at kunne huske at jeg engang havde set sådan nogle “oversigter” ang overgang til fast føde, til at hænge på køleskabet, fra Sundhedsstyrelsen (SST), så jeg gik igang med at google.

Jeg fandt ikke de sider, men jeg fandt mange andre ting.

Jeg er blevet glad for screenshots. Og pile eller pegefingre på screenshots. Meget glad.

Det er dejligt overskueligt og for mig viser det hvor totalt forvirrende Sundhedsstyrelsens udgivelser kan være.

Kan være – for det er naturligvis ikke fordi det hele bare er volapyk.

Jeg har flere gange tænkt om de mon selv har opdaget de her selvmodsigelser – eller om det måske kun er mig der synes det er mildest talt forvirrende.

Så here goes:

Screenshot 1

1: Man skal supplere med vand af kop fra 5 måneders alderen, men barnet skal fuldammes til omkring 6 mdr.

Øhhhh…..

2: Det anbefales at amningen fortsætter til 1 år og efterhånden som barnet ammes mindre skal det have modermælkserstatning.

Hvorfor skulle barnet ammes mindre? Og hvorfor står der ikke noget om udmalket modermælk?

3: Mælken er stadig vigtig og skal være en del af måltiderne i mængde der bestemmes af barnets indtag af fast føde – men må ikke overstige 750 ml i døgnet efter 9 mdr.

Hvor mon man kan købe et decilitermål til brysterne?!?

Screenshot 2

1: Barnet skal nat-kontrolleres/natfravænnes ved 6-8 måneder fordi ellers spiser det ikke nok… men mælken er stadig vigtig og skal indgå i alle måltider. Så barnet SKAL have mælken, bare ikke om natten?

Ok, nu giver “ammes mindre” fra screenshot 1 mening, men mængden skulle jo stadig tilpasses barnets fødeindtag – eller skal mælken fjernes for at barnet spiser mere fast føde?

Er du også forvirret?

Screenshot 3

1: Ahh, endelig noget fornuft 😍 Børn er forskellige – kig på dit barn.

Men hvad handlede det med appetitten i Screenshot 2 så om?

Screenshot 4

1: Barnet skal lære at mælk kommer fra en kop. Modermælkserstatning forstås.

Hvorfor det? Modermælk kommer fra mors bryster – er det ikke nok (altså hvis der ammes)? Ellers kan man vel malke ud?

2: Man behøver ikke give mme på flaske, man kan amme efter maden – altså efter barnet har fået fast føde og mme på kop.

Godt modermælken ikke tog pladsen for den faste føde og mme’en 🙄

3: Hvis man allerede har natfravænnet (screenshot 2) for at barnet skulle spise mere fast føde, men barnet var typen der skulle have mere tid (Screenshot 3) – så har barnet brug for mere mælk = Mme i flaske.

Det var godt barnet blev natfravænnet så tidligt hva…

4: Fra 1 år skal flasken væk. Skal! blev der sagt!

(Jeg får FNIDDER af “skal” – så er det sagt)


1: Barnet har brug for 500-750 ml modermælk eller modermælkserstatning i døgnet indtil 9 mdr. Imellem 9 og 12 mdr 350-500 ml i døgnet.

Ok, tjek – 500-750 ml, som ikke må gives om natten, skal gives delvist på kop og jeg vil stadig gerne købe et decilitermål til brystet – anyone?!?

2: Barnet der ikke ammes (eller ammes meget lidt? Måske? Som screenshot 4) må maksimalt få én flaske modermælksertatning i døgnet og resten op til 350-500 ml skal gives på anden vis. (Og ikke om natten – husk det ikke må være om natten)

3: Ved 1 år skal flasken fjernes – skal.

Jeg HADER “skal”…..

1: Når barnet er over 12 mdr er det tydeligt at det ikke længere ammes ifølge SST.

Forklar mig lige hvorfor man ikke kan få plads til et lille “modermælk” i den der række af mælk barnet skal have?

2: Det får heller ikke flaske.
“Kære SST

Jeg er forvirret.

Jeg skal fuldamme til 6 mdr, men give barnet vand af kop fra 5 måneder.

Er definitionen på fuldamning ikke “kun modermælk”?

Jeg skal fravænne mit barn fra brystet om natten, men give mme i flaske eller kop fordi barnet ellers ikke får nok mælk.

Hvorfor kan jeg ikke bare amme når mit barn viser ønske om det?

Jeg skal se barnets forsigtighed med fast føde som en naturlig skepsis og en naturlig variation i børns tilgang til mad, men samtidig kontrollere barnets mælkeindtag, særligt om natten, så (moder)mælken ikke tager appetitten dagen igennem.

Jeg skal tilbyde barnet mme i kop, selvom jeg ammer.

Hvorfor denne kontrol med mælkeindtaget og hvor kommer det fra at barnet ikke må ammes/få flaske om natten?

Og hvor er det jeg kan købe det deciliter mål til brystet?!?!

Kære SST – jeg får en følelse af at amning ikke betyder det vilde for jer efter 6 mdr og at I glemmer at modermælk ikke har samme problematikker efter 12 mdr, som mme kan have?

WHO og UNICEF fastholder at amning til mindst 2 år er vigtigt for barnets (og moderens helbred) – hvordan kan det være at modermælk slet ikke indgår i jeres vejledning efter 1 år?

Jeg har allerede læst jeres udmelding om at kulturen her i Danmark, med tilbagevenden til arbejde og opstart i pasning ved ca 10-11 mdr, gør at jeres anbefaling om amning hedder til 1 år og ikke “mindst 2 år” som alle andre.

Jeg har svært ved at stole på jeg, når vejledninger er så selvmodsigende – og jeg bliver som mor forvirret – hvilket er det sidste jeg har brug for, i en sårbar periode.

Mvh Mia”
Har du også følt dig forvirret?

Jeg fandt adskillige forvirrende informationer ang opstart på fast føde, det kan du læse her:

Fast føde forvirring?
/ Mia

Kilder:
Alle screenshots er fra

https://www.sst.dk/da/sundhed-og-livsstil/ernaering/~/media/E382EA4F4DD7410B8A71243B7F97E70B.ashx

5 Comment

 1. Fatema Juriah says: Svar

  Sindsyg godt indlæg! Jeg håber der er nogen fra SST der læser det, og bruger det konstruktivt!

  Men desværre lever vi under et kapitalistisk system der kun kerer sig om at få kvinderne så hurtigt ud på arbejdsmarked som muligt, og ikke vores og vores børns velbefindende. Man kan spørge sig selv hvor alle feministerne er henne??
  Det er lige så meget en kvindes ret/valg at gå hjemme med sine børn, som det er at komme ud på arbejdsmarked… men det er der ingen der råber højt om!… vores børn betaler den højste pris når de fra barnsben (helt ned til 6 mdr.) bliver institutionaliseret og overladt til sig selv og til og med har den længste arbejdsdag. Og stiller man sig spørgende overfor de lange ventelister til børnepsykiater og børnepsykologer… ???

 2. Sofie says: Svar

  Fik en lille ‘bog’ fra sp, med de anbefalinger du henviser til – den er udarbejdet i samarbejde med mejeri foreningen. Ikke så sært at interessen for at skifte mm ud med mme stråler så meget igennem
  Vi ammer løs og lader baby selv styre overgangen til mad. Jeg stoler mere på hende end et skema fra mejeri foreningen.

 3. Ellen says: Svar

  Tak fordi du beskriver mine tanker!
  Hvad tænker du ift at sst anbefaler at man putter mme i grød og mos? Eller mm hvis man orker pumpe ud. Kan man ikke bare amme før eller efter istedet for at putte det i maden?

  1. Mia says: Svar

   Mme er ikke nødvendigt hvis mor fuldammer og baby trives.

   Udmalket modermælk er heller ikke nødvendigt.

   Men altså – GRØD er ikke nødvendigt.

   Am, vent på at baby er klar til at spise selv og så spiser baby… lasagne og frikadeller og pasta og kogte kartofler og og og og…. og så ammer man bare løs ved siden af.

   Det ER faktisk ikke så indviklet.

   Kan baby ikke spise selv – altså sidde i en højstol eller på skødet og selv tage maden og føre den til munden, så er baby ikke klar. Længere er den ikke.

   Gider man ikke småtteri, så by all means, giv med ske/gaffel – men det ændrer ikke på at baby altså ikke er klar før den kan tage helt almindelig mad, evt lige most eller kørt igennem persillehakkeren (vi siger tak til 80’erne for det über seje værktøj, der er intet mindre end perfekt til at lave babymad med god struktur)

 4. […] Anbefalinger om mælk til baby – et cirkus uden lige. […]

Hvad tænker du?