6 ting der vil kickstarte din amning.

De fleste gravide i Danmark ønsker at amme.

Andelen som ammer i den tid og på den måde som de ønskede, er desværre ikke bare tilnærmelsesvis så høj som den kunne være.

Så hvorfor ikke?

Personligt tror jeg det handler om manglende viden og støtte hos både forældrene, fagpersonerne og netværket omkring forældrene.

Og så er der kulturen.

Jeg oplever at der er kommet et opfattelse af, at det i bund og grund ikke gør den store forskel om man ammer eller giver flaske med modermælkserstatning – og det handler primært om at der er nogle store producenter som tjener kassen på mme. Det behøver man ikke have en fancy uddannelse for at gennemskue.

Men hvad gør man så når man rigtig gerne vil amme?

Man kan google sig gul og grøn og stadig ikke komme længere, fordi der bare er såååå meget forskellig viden – og så er jeg ikke engang startet på “Det Vilde Vesten” som jeg oprigtigt oplever mødregrupper, både online og irl er i forhold til den (mis)information man kan møde der.

Så – fra mig til jer:

Endnu en guide til amning – det er jo lige hvad I mangler.

Dette er naturligvis den guide der vil kickstarte din amning – så du ikke behøver google løs når først baby ligger der i dine arme en sen aften og sundhedsplejersken for længst har slukket sin mobil.

Hvis du er stræber typen som læser op og forbereder dig inden fødslen – jamen så tag endelig en tur rundt på siden her, der ligger mere uddybende information om alt fra hvorfor du skal tage madpakke med til baby når du skal føde (jo jo, det mener jeg skam) til hvorfor du måske skal droppe den der fiiine vugge din mormor gav dig og sove med din baby i stedet – og naturligvis en masse om hvad der er normal babysøvn og hvorfor du måske liiige skal genoverveje at søvntræne din baby, selvom din kollega svæger at det altså er det bedste for både dig og baby (… for det er måske en sandhed med en smule modifikation).

Nå, men tilbage til guiden!

6 ting der vil kickstarte din amning:

1: Beslut at du vil amme!

Tag en god samtale med din babys anden forælder/din partner (eller hvem end der er din støtte, hvis du ikke har en partner).

Tal om hvorfor du ønske at amme, hvad det betyder for dig og hvilken form for hjælp du tror kunne være godt, hvis nu du render ind i problemer.

Måske ved du allerede at du vil blive vildt ked af det og modløs, hvis sætningen “Måske var det bedre med flaske” kommer – så sig det, så andre ved at det er No-Go.

2: Stol på at dit barn og dig kan amme!

( – eller sæt dig grundigt ind i din specifikke situation, hvis du ved at du har forhold i dit liv som kan påvirke amningen.)

Langt langt de fleste kvinder kan amme! Vilje, viden og støtte er opskriften.

Ja, der er kvinder som ikke kan amme – af mange forskellige grunde.

MEN – de er virkelig få og mange af de kvinder som man hører fortælle at de ikke kunne amme, ikke havde mælk nok, baby ikke ville osv – de kunne have ammet med den rette hjælp!

Fordi din søster, din mor, din veninde ikke “kunne” amme, så betyder det ikke at du ikke kan!

3: Forbered dig på amme-eksamen!

At amme er en tillært evne – det er ikke noget man nødvendigvis bare kan.

Du ville aldrig gå til eksamen uden at have sat dig ind i stoffet og øvet dig – fordi du godt ved at så er risikoen for en træls oplevelse nu engang bare ret stor.

Det samme gælder amning.

Din baby og dine bryster er indrettet så I sammen lærer det – og det kræver ønsket om og viljen til at lære, tid og masser af øvelse.

Læs op på de helt lavpraktiske aspekter af ammeopstart:

Bogmærk hjemmesiden Ammenet.dk (hvor du finder svarene på ALLE ovenstående spørgsmål), denne blog ( 😉 ) skriv telefonnumre og webadresser ned på sundhedsplejersken og evt privat ammevejledning, så du VED at hjælpen er nær hvis du får brug for den.

Det er absolut nemmest at hjælpe hvis hjælpen kommer tidligt i forløbet – altså allerede når du oplever smerter som ikke bedres inden for få amninger. Er din vorte først gnavet halvt af (it happens) så kan du måske nok hjælpes, men har måske allerede brugt alt dit overskud og kan ikke se dig ud af at prøve forskellige ting.

Det er også vigtigt at tænke over hvem i dit netværk (online eller irl) du evt spørger om hjælp.

Spørg dem som selv har ammet – optimalt set “længe” og uden brug af supplerende modermælkserstatning. De har større sandsynlighed for at kunne hjælpe dig eller vide hvor du kan finde hjælp – og de har ofte en bedre føling med hvad du har brug for, for at kunne holde ud imens du får hjælp.

4: Tænk over hvordan logistikken omkring de praktiske opgaver i hjemmet skal løses mens du koncentrerer dig om dit absolut mest vigtige arbejde – at amme.

Det er nu du beder om hjælp til praktiske ting og husker at opvaskemaskinen godt kan fyldes anderledes end du plejer. Du skal nemlig bo i i din ammehule – og der kan du ikke nå opvaskemaskinen fra.

Du skal have mad hver dag og du har måske andre børn, som mærkeligt nok også skal have mad og rent tøj og en godnathistorie.

Hvem kan hjælpe dig med hvad?

Det er også i denne tankerække at dig der allerede er mor, husker at ingen børn er døde af at spise havregrød foran flimmeren – eller komme i børnehave med en alm flad madpakke i stedet for sirligt dekoreret og hjemmebagt insta-madpakke.

#SænkBarrenMor –

5: Indret din ammehule!

Vælg det sted du vil bo de første par uger og gør det klar.

  • Er der stikkontakt til din mobiloplader?
  • Kan du have vand, mad, snacks, fjernbetjening liggende så du kan nå det hele?
  • Kan man se dig udefra (tøj skal du ikke regne med at have på) og vil solen ende med at bage dig levende og ødelægge din Netflix serie?

6: Sig nej tak til flasker og modermælkserstatning!

En lille “snaps” modermælkserstatning sker der da ikke noget ved, vel? Baby er simpelthen så sulten!
Njaarrrhhh – men det er bare virkelig sjældent nødvendigt eller en særlig god ide.

Der kan være rigtig mange grunde til at have flasker og mme i huset – og naturligvis er der situationer hvor det nu engang bare er sådan det er, i hvert fald en tid.

Men – min erfaring er at hvis du har det i huset, så vil det spøge i baghovedet hvis baby og/eller du en dag har en dum dag.

Lige den situation har jeg skrevet om her – for der kan komme tilfælde hvor du slet ikke kan se dig ud af det og virkelig har brug for vejledning: Hvornår er det tid at sige stop

Ofte vil de(t) ekstra tiltag du gør for amningen, fordi du ikke HAR noget mme at give, være lige præcis det som får dig igennem udfordringen – som f.eks at du klemmer små dråber modermælk ud på en ske eller i et shotglas og giver baby.

Alle almindelige dagligvarebutikker har mme – det er ikke svært at få fat i!

Du har ikke brug for at have det derhjemme, virkelig – og HVIS du når til at det er nødvendigt (som du efter min mening optimalt set bør vurdere sammen med en ammevejleder – se linket om hvornår det er tid at sige stop), så vil det tage dig meget kort tid at få fat i.

Nu skal du bare have fat i en lille sugemalle – så er du klar til at amme!

Er der noget jeg har glemt? Smid en kommentar og lad os hjælpe hinanden.

/Mia

Ps: Prøv i øvrigt at læse denne fine guide til “Ammestart til 0 kroner” – der er mange penge at spare 😀

3 Comment

  1. […] 6 ting der vil kickstarte din amning. […]

  2. Ninie says: Svar

    En god vandflaske!
    En, der står stabilt, rummer mindst 700 ml, gerne med stor åbning så man kan putte isterninger i i denne varme, og er god at drikke af.

    Og gode snacks, der kan spises med en hånd.

  3. […] Mia Bjørnfort fra Ammemafiaen, der er frivillig ammevejleder, er kommet med de gode råd. Du kan læse hele Mias blogindlæg om at amme HER […]

Hvad tænker du?