Seir: 7 uger – Klip af tungebånd.

Stramt tungebånd

Da Seir blev født så jeg allerede indenfor de første måske 3 min at det lignede at han havde stramt tungebånd.

Jeg så også at det lignede den type der ligger i slimhinden – og som jeg, indtil da, ikke kendte nogen i Danmark som ville/kunne klippe.

Jeg husker tydeligt at jeg tænkte “Det her sker bare ikke”… 

Jeg lå der på briksen, med min lille nyfødte på maven – navlestrengen var ikke engang klippet endnu (den skulle jo lige have lov at arbejde færdig) – og jeg ville ikke sige til nogen at jeg tænkte på tungebånd.

Det føltes “forkert” på en eller anden måde. Fanatisk. Som om jeg pludselig ville blive til den onde type Ammemafia, hvis jeg sagde det til nogen.

Vi kom hjem efter nogle timer og jeg kunne jo se det hver gang han skulle gabe efter brystet og hver gang han græd lidt.

Han er født søndag og onsdag eller torsdag snakker jeg i telefon med sundhedsplejersken som også er IBCLC (certificeret ammevejleder).

Jeg fortæller hende at jeg tror han har stramt tungebånd og at jeg gerne vil have hun kommer og kigger.

Der har jeg allerede sår og han klikker og klikker og kan på ingen måde få fat uden kontinuerlig hjælp.

Han skal pudes godt op og jeg skal bruge begge hænder til at holde hans nakke og mit bryst – ellers glider vorten fra ham og han sutter alt alt for yderligt.

Det er tydeligt at han godt ved hvad han skal – han kan bare ikke uden hjælp.
Sundhedsplejersken kommer og når knap at se ham før hun siger at hun er enig – tungebåndet er for kort.

F*ck!

Jeg VED at det er en nærmest umulig opgave at få det klippet i Danmark og efter et besøg hos en ØNH hvor jeg oprigtig følte der var en lille mulighed, så begynder jeg at kigge på mulighederne i udlandet.

Besøget hos den danske ØNH endte faktisk ok – men uden klip.

Han havde gjort klar, men sagde helt klart:

“Der er intet fritlagt tungebånd – det tør jeg ikke klippe. Det har jeg aldrig prøvet før”

Jeg synes det er helt cool at han sagde sådan – for samtidig bad han mig sende mail med info om hvordan man klipper den type.

Det kom jeg jo bare ikke videre af – så tilbage til udlandet.

Der er flere der har været i Holland og har været glade for det. Der er en klinik i London som har god erfaring og som i mine amme-faglige Facebook grupper får gode ord med på vejen.

Jeg beslutter at jeg vil arbejde med ammestillinger, sutteteknik, tage ham til kranioakral og få helet sårene op inden jeg endeligt vurderer om et klip er nødvendigt.

Ser I –  bare fordi der er et stramt tungebånd er det ikke ensbetydende med at klip er nødvendigt eller det valg man som forælder føler er rigtigt

Mange ammer og lever fint uden klip – selv med virkelig stramme tungebånd.

Man kan nemlig ikke vurdere hvor “slemt” det er udfra anatomien alene. Det handler om funktionaliteten og mobiliteten af tungen og i forhold til amningen også om mors anatomi. Hvordan ser brystvorterne ud, hvor elastiske er de osv.

Baby og mor er hver én brik i puslespillet der også udgør ammestillingen og evt hjælpemidler i form af suttebrik.

Kan man vha ammestilling, hjælp til bedre svøb, brikker, udmalkning osv få det til at virke – så kan amningen fortsætte uden klip.

Alternativerne til klip er altså både kompensatoriske tiltag, overgang til hel/delvis flaske eller at affinde sig med smerter/ubehag og uro.

Klip er IKKE eneste mulighed.

Da Seir er 3-4 uger er jeg klar over at for os er klip nok vejen frem.

Han er dog så ked og urolig hele tiden at jeg slet ikke kan overskue situationen og skriver til flere af mine kolleger om de vil vende situationen med mig.

Vi når til at tale om at jeg vil flyve til London for at få klippet det dumme tungebånd. Men jeg kan ikke overskue rent faktisk at gøre det.

Min anden søn skal i narkose og have fjernet polypper, vi skal på ferie hos morfar og fars ferie er planlagt efter begge dele + den lille og jeg ikke har pas.

Jeg står i stampe, ude af stand til at handle fordi det hele bare føles uoverskueligt…

Og så dropper jeg mælken.

Det at jeg dropper mælken ændrer alt. Pludselig har jeg igen overskud og jeg kan nu tydeligt se hvor meget af uroen ved brystet handlede om allergi og hvor meget der handlede om sutteteknikken som bare ikke virker.

Ved et tilfælde taler jeg med Heidi og hun får efterfølgende klippet sin søn Trygve’s tungebånd – og så beder jeg om at se billeder af klippet.

Trygve før og efter klip

Da jeg ser billedet hopper mit hjerte lige 10 slag ekstra – for det er guddødemig et diamant-snit! Præcis det snit jeg har brug for!

Dagen efter hænger jeg i røret til pågældende ØNH og får en tid halvanden uge efter.

Jeg kan nærmest ikke være i mig selv af spænding. Skal jeg igen gå hjem uden hjælp eller vil det rent faktisk lykkes mig at få det sk*de tungebånd klippet?

Vi tager på ferie og imens den mælkefri diet giver ro og et dejlig glad barn – så kører min mave mere og mere ved tanken om den forestående aftale ved ØNH.

Jeg kører i god tid. Kommer ALT for tidligt. Og så er det min tur.

Jeg siger at jeg tror Seir har stramt tungebånd, at jeg tror det ligger i slimhinden og altså er et submucosal posterior tie. Og at min kollega (ammevejleder) er enig.

Jeg fortæller at jeg naturligvis ikke er ØNH og dermed ikke er uddannet til at diagnosticere, men at jeg oplever begrænset mobilitet, klik under amning, at han ikke kan holde vakuum og at mit ubehag og smerter ikke kan forklares på anden vis.

Hun siger at hun har stor respekt for ammevejleder og at mine observationer er god info for hende.

Og så kigger hun.

Seir lå på tværs af briksen.

Jeg holdt hovedet og havde viklet en stofble omkring hans arme, for han er dæleme stærk!

ØNH benytter en “grooved director” til at holde tungen og siger at hun er enig – det ER stramt!

Hun fortæller mig at det ganske rigtigt ligger i slimhinden og derfor vil bløde når hun klipper og at det vil kræve flere små klip.

Hun spørger om jeg vil ha klippet, nu hvor jeg har info om blødning osv

Jeg siger ja, anerkender at jeg har forstået det med blødning osv – og så klipper hun.

Hun klipper og bruger så saksen til at “åbne”, altså stikker den lukket ind i det klip hun lige har lavet og åbner vævet ved at åbne saksen.

6 dage efter klip

Det tog 30-60 sek og jeg pakkede babs ud inden, så han kom direkte op og til brystet og så var det ovre

Hun forklarede at når man bruger grooved director, så kan man sagtens både se og klippe selvom det ligger i slimhinden.

Vi talte om de 4 klasser af stramt tungebånd og hun var helt med – fuldstændig fantastisk oplevelse!.

Han fik lidt Panodil i dagene efter, for at afhjælpe evt smerter og jeg føler at der var lidt – men ikke noget som ikke “var det værd” i forhold til min vurdering af vigtigheden af klippet.

Og hold da OP en forskel!!!

Der er gået 8 dage siden klippet og han får bedre mobilitet i tungen for hver dag.

Før klip og dagen efter klip

Klippet er ikke så dybt og bredt som jeg kunne ønske – men det er endnu umuligt at vurdere om det er “for lidt” og vil kræve et nyt klip, så vi ser tiden an. Og det er bedre end intet klip – sådan er jeg nødt til at se det, når mulighederne i Danmark er så ringe som de er.

Og nu vil alle vide hvor det blev klippet – og det har jeg forberedt ØNH på.

Det er vigtigt for mig at gøre det HELT klart at jeg IKKE “anbefaler” denne ØNH.

Jeg fortæller at jeg har haft en god oplevelse og at jeg, udfra den viden jeg har på nuværende tidspunkt, mener jeg har overværet et klip af et posterior tie.

Min sundhedsplejerske har været forbi og se klippet og har fået billeder med tilbage til kontoret til undervisningsbrug – fordi hun og hendes kolleger heller ikke kender til nogen som klipper denne type og de derfor heller ikke har set klip udover via nettet.

Hun er enig i at det ligner et “rigtigt” klip af posterior tie.

Jeg gentager: Det er IKKE en “anbefaling” og jeg hverken kan eller vil være ansvarlig for oplevelser andre har haft eller får med samme klinik.

Jeg har ikke modtaget nogen former for ting – hverken gave eller penge – for at nævne klinikken.

Seir blev klippet ved Ørelægerne Fisketorvet i Odense hos Pia.

Ooog om 5 min bryder deres telefonsystem sammen 😉

/Mia

(Postet fra mobil – så opsætningen kan godt være lidt mærkelig)

10 Comment

 1. Jeg er meget nysgerrig efter at høre om forløbet efter klip. Blev alt bare godt? Hvordan lærte du ham ny ammeteknik? Lavede du øvelser? Hvordan tror du det har påvirket ham?

  Mvh. Louise

  1. Mia says: Svar

   Hej Louise.

   Det er faktisk helt med vilje at der endnu ikke er komplet opdatering, for jeg ville rigtig gerne have opstart af fast føde med i min vurdering.

   Vi er så småt igang, men det kommer til at tage mindst 3-4 uger inden jeg føler mig klar til at skrive om det, vi har simpelthen ikke prøvet “nok” mad endnu.

   Jeg håber du vil følge med herinde – har du konkrete spørgsmål du mangler svar på lige nu og her, så spørg endelig

   Kh Mia

   1. LOUISE LINDBERG FOCK says: Svar

    Hej igen

    Tusind tak for svar, glæder mig til at læse din opdatering når den er klar.

    Jeg har en pige på 10 uger der lige har fået klippet skjult tungebånd. Hun har en hyperaktiv brækrefleks, så jeg kan stadig ikke få brystet ordentlig i munden på hende, selvom hun nu gaber højere op. Har du et godt råd til hvordan jeg kan få amning til at lykkes? Lige nu drikker hun kun nedløb og har faldende vægtkurve.

    1. Mia says: Svar

     Hej Louise.

     Skynd dig ind i Ammenets Facebook-gruppe -der er åbent for gratis uddannet vejledning her mandag formiddag kl 10 – og igen torsdag aften kl 20.

     Kh Mia

 2. Regitze Haugstrup Jensen says: Svar

  Hej Mia,
  Vores søn fik klippet sit tungebånd da han var 2 dage gammel (hans tunge var hjerteformet). På trods af det, har mine bryster været suttet i stykker flere gange, han er nu blevet diagnosticeret med silent refluks (får nexium i mod det) min mælkeproduktion er gået så meget ned at jeg er blevet nødt til at supplere og han kan ikke danne ordenligt vakuum.
  Jeg har været ved egen læge 2 gange samt på Holbæk sygehus og ytret min bekymring, men får hver gang at vide, at kan sagtens kan løfte sin tunge og få den lidt ud af munden, så der er ikke noget at bekymre mig om.
  Når jeg kigger, synes jeg ikke at jeg kan se noget synligt tungebånd (som jeg kan på mig selv)
  Jeg går til behandlinger hos Michael cohrt, som fortæller mig, at han er enormt spændt i nakken og bruger sin tunge forkert når han dier (noget med at han gør tungen flad og derfor ikke stimulere brystet korrekt)
  Jeg synes det er svært at vurdere hvorvidt min mavefornemmelse er korrekt og hans tungebånd er for stramt. Er det muligt at få dig til at kigge på det et sted på Sjælland?:-) For at tage til Odense for at få at vide at der ikke er noget at komme efter, virker lige nu en smule uoverskueligt.

  Hilsen en meget træt og udkørt førstegangsmor der desperat søger en forklaring på hvorfor hendes lille Valdemar ikke trives 🙁

  1. Mia says: Svar

   Aiiii Regitze – Jeg har først set din kommentar nu, selvom jeg burde få en besked hver gang.
   Jeg kan ikke svare lige nu, men jeg gør mit bedste for at give svar inden weekenden er omme.

 3. Chanette says: Svar

  Åhh hvor fedt at se det KAN lade sig gøre. Jeg var igennem smerte helvede ved hver amning indtil min datter var 6 mdr. Da hendes netop ikke kunne klippes (samme type som Sejr).
  Men vi kom igennem på en eller anden måde ( også takket være dig Mia) ammer stadig på 23 måneder ❤
  Hvis jeg er så heldig at blive mor igen, vil jeg helt sikkert huske det er opslag.

  1. Mia says: Svar

   Wauw! 23 mdr er virkelig flot – godt gået
   Hvor er jeg glad for at høre at jeg gjorde en forskel ❤️

 4. Stine says: Svar

  Sikke et forløb – hvor er det dejligt at høre det hjalp!

  Min dreng fik klippet stramt tungebånd da han var 3 dage gammel sidste sommer. Han har aldrig kunnet række tunge men får efterhånden en smule (men ikke spidsen) ud. Vi har hele tiden haft på fornemmelsen at det nok ikke blev klippet nok – selvom amning kørte (og kører) upåklageligt. Vi vender det til 1 års undersøgelse i næste uge – men hvor kan jeg læse mere om det? Ved du det? Vil ikke bare være besværlig men han pludrer ikke så meget og vi tænker det hele hænger sammen…

  1. Mia says: Svar

   Hej Stine.
   Der er flere steder du kan kigge:

   Ammenet.dk har en wiki om stramt tungebånd – deri er der yderligere henvisninger.

   Dr. Ghaheri har en blog og en Facebook side hvor han skriver meget.

   Du kan kigge på Kotlows hjemmeside (Google “Kotlow tongue tie”)

   Du kan Google – men det er noget nær umuligt at sortere i info hvis man ikke har viden i forvejen.

   Jeg er på fra mobil (midt i frikadellerne ) – så kan ikke lige linke til dig.

   Kg vil dog sige én ting:
   Forvent ikke at din alm læge aner en brik om det.

Hvad tænker du?