Seir: 5 uger – Fald på vækstkurven

Endelig fik jeg hænderne fri til at lave en opdatering ang Seirs amning og vægt.

Jeg viste jer en kurve hvor man kunne se at Seir var faldet næsten halvanden kurve på de første 4,5 uge og spurgte jer I tænkte det så betød og hvad der skulle ske nu.

Svaret er: Ingenting lige nu – vi ammer videre (næsten) som vi gjorde før.

Og det gør vi fordi:

Udfra de fakta jeg har tilgængelig lige nu, så ligner det normal catch-down – Som en stor del af jer allerede har skudt på.

Seir startede på 4445 gram vejet på sygehusets vægt, ved 5 dage vejede han 4500 gram på sundhedsplejerskens vægt og ved 31 dage vejede han 5200 gram på lægens vægt.
Han har altså på de første 26 dage (31-5) taget 700 gram på. Det svarer til en ugentlig vægtstigning på 188,5 gram – ikke ligefrem “for lidt”, men han kunne da sagtens tage mere på.
Derudover kigger jeg på om han har fine fyldte bleer, om han sover “godt”, om han melder sult selv og om han sutter godt og effektivt.
Jeg kigger på om han vil “snakke”, om han har fin øjenkontakt og om han er overvejende glad, når han er vågen.

Han opfylder alle punkter – på nær at sutte godt og effektivt.
Han har stramt tungebånd og spændinger, så det arbejder vi med, blandt andet ved at gå til kraniosakral terapi, arbejde med ammestillinger og jeg former brystet. For nogle dage siden prøvede vi at tage en suttebrik i brug og det indgår nu i vores “værktøjskasse”.
Jeg malker også ud fra det ene bryst, fordi vorten på det ene bryst er meget lidt elastisk og dermed ikke “kommer ud” når han sutter, hvilket gør det svært for ham at sutte ordentligt og han dermed ikke får tømt godt af.
Hvis man ikke tømmer godt af, så risikerer man brystbetændelse (nej tak, ellers tak) og faldende produktion med forsinket nedløb til følge.

Så klog af skade, fra sidste barn, der OGSÅ havde stramt tungebånd – så korrigerer jeg nu for den ineffektive sutteteknik, i håb om at produktionen ikke falder så meget at det “dårlige” bryst må opgives.

Næste vejning ved 3 mdr vil vise om det så reelt var catch-down eller om det er fordi han skal have mere hjælp – og med ugentlig vægtøgning på 188 gram, så er det fuldt ud forsvarligt at tage det roligt indtil da.

Vil du læse mere om kurver og hvordan man vurderer barnets vægtøgning?

Sundhedsstyrelsen har skrevet en virkelig fin folder til læger og sundhedsplejersker om lige dét – og den er så fin.
Grunden til at jeg synes den er så fin, er fordi den gør det helt klart at man bør være særlig opmærksom på at undgå unødig supplering OG at man bør arbejde med amningen over en periode, for at give amningen en ordentlig chance, inden man går til supplering (ud fra viden om at supplering kan være første skidt til for tidligt ammestop og at selv lidt mme bringer forskellige risikofaktorer med sig).

På side 16 er der en god opsummering af hvad man kigger på, når man vurderer barnet.
På side 19 er der et 1 flow-diagram for vægtkontrol af nyfødte de første 2-3 uger efter fødslen.
På side 21 beskrives hvordan barnet IKKE behøver følge kurverne, sålænge barnets vægtøgning er indenfor normalområdet og at den gamle “200 gram om ugen”-regel ikke længere bør være toneangivende.
På side 22 beskrives Catch-Up og Catch-Down, altså at barnet finder sin egen kurve, trods et andet udgangspunkt – som I var en del der allerede havde luret vi var ude i – I er super seje!!

I finder folderen her: Monitorering af vækst hos 0-5 årige børn.

 

/Mia

1 Comment

  1. […] Seir var 4,5 uge var han faldet halvanden kurve trods en ugentlig vægtøgning på ca 180-190 […]

Hvad tænker du?