Seir: 22 uger – Vejning og tanker om opstart af fast føde.

For 3 uger siden blev Seir vejet og havde ikke helt taget “nok” på, hvilket betød et fald på kurven.

I indlægget “Seir: 19 uger – Endnu et fald på vækstkurven” skrev jeg om mine tanker og hvad jeg ville gøre for at optimere amningen.

Igår er han blevet vejet igen og holder nu sin kurve 😃

Han tager ca 115 gram på i ugen og vejer dermed nu 7,8 kg.

Fordi han nu er 5 mdr, så ligger hans vægtøgning helt perfekt i forhold til den forventede og ønskede vægtøgning.

Prøv at se her:

Screenshot fra https://kellymom.com/bf/normal/weight-gain-metric/

 

Hans vækstkurve ser nu sådan ud:


Det er en kurve jeg har det godt med – heldigvis 🙂

Eftersom han nu er 5 måneder og 5 dage, så begynder tankerne om opstart på fast føde at melde sig.

Jeg ved at jeg vil starte ved brug af baby led weaning (BLW) da det for mig er den absolut mest logiske og naturlige opstart på fast føde.

Med de første to forsøgte jeg med grød og mos – det skulle man jo ikk?!! 🙄

Ak ja, man lærer hele tiden – særligt når man har børn der er ligeglade med alle bøgerne og hvad sundhedsplejersken siger 😉

** Advarsel: Bare mandebryster længere nede**

Tristan, min nr1, fik grød og mos fra 4 mdr, pureret til ukendelighed og var slet slet ikke klar, det ved jeg nu.

Tristan 4,5 måned og igang med grød

Nor, min nr2, var ikke begejstret for det grød der, trods jeg kæmpede i køkkenet i timer… Utaknemmelige lille bisse ❤️

Nor 6,5 mdr og igang med en peberfrugt – SELV 😉

 

En dag blev jeg så frustreret at jeg stak ham et stykke flanksteak og SÅ var der pludselig ikke noget problem – han suttede og gumlede og hvinede af fryd.

Storm, min nr3, fik ikke grød og mos, men sad i højstol fra ca 5 mdr, hvor han havde motorik til at spise selv – BLW.

Storm 5,5 måned og kan godt spise selv (BLW)

 

Jeg lavede også kritiske fejl – satte ham f.eks som 4,5 mdr gammel i en skråstol og stak ham en rå gulerod “så han kunne smage på den” 😱

Dette er FARLIGT! Barnet SKAL sidde ret på skød eller i en højstol og må IKKE få rå gulerod pga kvælningsfare

 

Så hvad nu med Seir?

Ja se det er faktisk det jeg ikke ved.

Det her var den anden dag (det er nu der kommer mandebryster):

Han sidder rank og arbejder selv med mandarinen (han spiser ikke noget af den).

​Det går jo meget godt egentlig….

Men men men – det hedder jo fuldamning til 6 mdr, så hvordan kan jeg overhovedet overveje det, plejer jeg ikke selv at holde stramt på “6 MÅNEDER”?!?

Joooo, men det hedder “omkring” 6 mdr hvis man nærlæser de forskellige tekster.

SST siger “Fuldamning til 6 mdr” som sætning, fordi “Fuldamning til omkring 6 mdr” er forvirrende, for hvad betyder “omkring 6 mdr”?

 

Som mor synes jeg også det kan være forvirrende at skelne imellem tegn på parathed og almindelig udvikling- det synes jeg virkelig, der er jeg på ingen måde anderledes end alle andre mødre.

Essensen af baby led weaning er at det er…… vent på det…. BABY-styret….

Så hvis jeg tilbageholder mad til 6 mdr, selvom han sidder fint og kunne spise – så er det jo ikke babystyret…. Men hvornår er han så klar, sådan rigtig klar klar?

Jeg er sikker på at han uden problemer kunne styre maden nu – men jeg ved ikke om der ville komme noget ned. Jeg tror mere det ville være at “lege” med maden – smage, gumle, spytte ud.

 

Og nu siger jeg lige noget ikk:
Den første der siger “Food before one is just for fun” får en røvfuld.

Det er ganske enkelt ikke rigtigt. Ja, barnet leger. Ja, barnet udforsker. Ja, barnet skal have ro til at tage det i sit eget tempo. Det er rigtigt og meget vigtigt. Men fast føde ER vigtig og må ikke negligeres som “ligemeget”.

Jeg har selv sagt det før, det fortryder jeg nu – for det er bare ikke sådan det hænger sammen.

 

WHO gør det meget klart at barnet har brug for mere end modermælk (alternativt mme) omkring 6 mdr. De gør det også klart, at sålænge der ammes, så behøver man ikke stresse over det 😉

De skriver (det gælder KUN når der ammes):

“The energy needs from complementary foods for infants with “average” breast milk intake… in industrialized countries these estimates differ somewhat (130, 310 and 580 kcal/d at 6-8, 9-11 and 12-23 months, respectively) because of differences in average breast milk intake.”

og

“….the amount of food to be offered should be based on the principles of responsive feeding….”

og

“It is important not to be overly prescriptive about the amount of complementary foods to be consumed, recognizing that each child’s needs will vary due to differences in breast milk intake and variability in growth rate”(1)

 

Altså opsummeret fra WHO:

Et barn på 6-8 mdr har brug for ca 130 kalorier pr døgn fra fast føde, maden bør tilbydes efter barnets signaler og at man skal ikke være for nøjeregnende med mængderne, da alle børn er forskellige, indtager forskellige mængder modermælk og vokser forskelligt.

Men – det er ikke “Just for fun”.

 

Så hvornår starter vi med mad til Seir?
Jeg ved det ikke endnu, men det er ikke sikkert han helt når at blive 6 mdr – vi må se hvornår det føles rigtigt.

 

Hvornår og hvorfor startede du med fast føde?
Brugte du blw eller skemad – eller en kombi? (det kan man nemlig godt)

 

/Mia

PS: Kender du bogen “Jeg kan godt selv“? Hvad synes du om den?

 

Kilder:
(1) http://www.who.int/nutrition/publications/guiding_principles_compfeeding_breastfed.pdf – Side 18

4 Comment

 1. […] efterlyste for ca 1 måned siden i indlægget “Seir: 22 uger – Vejning og tanker om opstart af fast føde” erfaringer med bogen *”Jeg kan godt selv“, som er den danske bog om “Baby […]

 2. Hanne says: Svar

  Min datter er 7 mdr nu, og vi begyndte at give hende agurkestave, brokkoli, peberfrugt, melon etc fra ca 5,5 mdr. Jeg fik lidt stress med at hun skulle lære at spise mad tidligt, fordi jeg skulle tilbage på arbejde da hun var 6 mdr + en uge og far så skulle fortsætte barselen. Det var vores datter så ikke enig i. Hun kunne sidde selv da hun blev 6 mdr, ville gerne smage på hvad vi nu tilbød hende på en ske, men ikke spise. Hun elsker dog selv at “spise” og svine Hun vil heller ikke tage flaske, så da jeg startede på arbejde kom far og baby forbi en gang om dagen den første halvanden uge, så hun ku blive ammet. Nu går det bedre, hun vil spise tynd havregrød og nogle gange nogle grøntsagsmos. Så morgenmad, formiddag og frokost bliver hun fodret/drikker modermælk af kop og til aften får hun liv at gnave/svine/spise/leve/udforske hvad vi nu spiser. Så det er en god blanding. I den perfekte verden ville jeg gerne køre 100 % BLW, men det passer bare ikke helt ind i vores liv, så vi gør det sådan her
  Tak for en dejlig dejlig blog!!!

 3. Line says: Svar

  Med vores den store startede vi blw, da han var 5,5 måned og han var så klar. Sad rigtig fint i højstol og spise faktisk en hel del fra dag et og fik ikke bøvl med maven af det. Men han var også flaskebarn fra 4,5 månede af. Lillesøster var ikke klar før hun var 6,5 måned og er nu knap 8 måneder og spiser stadig ikke særlig meget. Hun er blevet en kombi af blw og ske mad

 4. Liv says: Svar

  Mine tvillinger startede med at sidde med noget selv da de var 5,5 måned. Altså bare en agurk som regel. De var motoriske parate. Da de blev 6 mdr begyndte jeg på til preloaded ske med havregrød. Men det blev hurtig til at vi gav dem Det, for så kunne jeg få lidt frihed til min store datter.
  Herhjemme kører vi lidt en blanding. Rugbrød spiser de selv, morgenmad giver jeg og nogen gange aftensmad. Men det er aldrig tvang, så hvis de ikke vil mades får de selv lov.

Hvad tænker du?