Kvindernes Kampdag 2019 – og mænd skal have rettigheder, for at sikre kvinders?

Igår var Kvindernes Kampdag.

Jeg stod op til et forslag om 16 ugers øremærket barsel til mænd – i ligestillingens navn.
Forslaget er fremsat af Ledernes Landsorganisation.

(EU har vedtaget 2 måneders øremærket barsel til mænd – så det vil, uanset hvad, skulle implementeres på en eller anden måde

Det ENESTE jeg tænker er:

Er der OVERHOVEDET nogen der har tænkt på BARNET?

Hvis du er visuelt anlagt – og/eller vil deltage i snakken på facebook, så kan du se hele dette indlæg som video (og tekst) og kommentere, dele, like, lige her:

At kæmpe for at være “ligesom en mand” er for mig ikke noget at kæmpe for.

At kæmpe for “lige anerkendelse af kønnenes bidrag til verden” – dét er noget helt andet.

Det er nu engang sådan et det ikke er alle mennesker der kan bære, føde og ernære et barn.

At kæmpe for respekt for OG økonomisk anerkendelse af dét – dét vil jeg rigtig gerne kæmpe for.

Giv endelig fædrene øremærket barsel – OVENI den eksisterende.

Giv endelig fædrene løn under barsel – så skal I se dem tage barsel.

Men at sige at kvinderne må arbejde MERE og ikke tage så lang barsel, for at “nå op til mændene” – det er en tilgang der på INGEN måde respekterer BARNET!

Og barsel er faktisk BARNETS ret.

Så længe vi ser verden ud fra vinklen at arbejde og karriere er det eneste der bestemmer ens værdi – så taber barnet.

Kvinder mister pension, lønstigninger og karrieremuligheder, når de tager barsel.

Jamen så RET da DE FORHOLD!

Dét ville sikre barnets behov OG fjerne den implicitte “straf” kvinderne får for at være omsorgsgivere.

Hvordan Kvindernes Kampdags hovedhistorie endte som FLERE RETTIGHEDER til mænd, deraf følgende færre “rettigheder” til kvinder og absolut INGEN rettigheder til BARNET – det vil jeg gerne høre en fornuftig forklaring på.

Omsorg for barnet er ikke rentabelt i samfundet – det er tydeligt.

At “producere” små sunde mennesker, med relationsevner, tro på sig selv og en fremtid som gode samfundsborgere – de anerkendte første 1000 vigtigste dage – det har ingen økonomisk værdi i det samfund vi lever i.


Men kvinder får lige løn, hvis mænd garanteres 4 mdr barsel…

Logikken er fejlbehæftet.

….jeg ved faktisk ikke engang hvordan jeg skal finde bare en smule fornuft i det.Jeg vil gerne lige gøre opmærksom på, at jeg er fuldt ud bevidst om at det ER muligt at lave fornuftige løsninger, hvor øremærket barsel til mænd indgår! Forslaget idag, og det jeg kommenterer på, handler om 16 uger øremærket UD af det der allerede gives.

Kommentarer der udfordrer mine refleksioner herover, er blandt andet:

“Indenfor de økonomiske rammer, som jo må være udgangspunktet, er det så i barnets tarv, at det kun er kvinden, der har øremærket barsel (udover de to uger)?
Og er fuldamning efter barnet er 8 måneder vigtigere end farens tilknytning for barnet?
Selv hvis man mener at dette er fysisk sundere, end madsupplering – er det så vigtigere end tilknytning?”

Så den tager vi lige – plus de tanker jeg fik i forlængelse:

1: Man fuldammer ikke ved 8 mdr.

2: Kvindens øremærkede barsel i 14 uger efter fødslen, handler om at kvindens krop gives tid til at hele OG at barnet har en uomtvistelig tilknytning til moderen (såfremt hun har være gravid med barnet).

3: At benytte “amning” og barsel som begrundelse for manglende tilknytning til far er… ikke logisk. (Jeg har 4 børn og har vejledt MANGE familier i amning og tilknytning – tro mig – det argument er ganske enkelt ikke et argument)

4: Mors barsel vil MAKSIMALT kunne være på 7 måneder. (Moderens barsel er pt 14 uger – og så 32 uger til fri deling. Hvis far tildeles de 16 uger, så er der nu 16 uger tilbage. Dvs at barnet er imellem 14 og 30 uger når det skal overgå til barsel med far. 26 uger er 6 mdr. Barnet er altså lige omkring 7 mdr når det skal overgå til barsel med far.)
4a: Man kan SAGTENS amme selvom man går på arbejde/studerer. MEN det kræver for langt de fleste at de har mulighed for at malke ud i løbet af dagen – altså har pauser OG privat område at malke ud i og køleskab at opbevare mælken i. Mor vil skulle malke ud mindst hver 3-4 time.
4b: Barnet er ved ca 7 mdr igang med fast føde ja – MEN har stadig brug for ca 5-10 mælke-måltider i døgnet, i rolig og tær kontakt med en voksen der har opmærksomheden rettet imod barnet.

5: Såfremt far ikke kan eller vil tage barsel, af personlige eller økonomiske årsager – så har vi altså børn på 7 mdr der skal starte i pasning.
Med nuværende normeringer OG fysiske rammer for pasning, så er det ganske enkelt uansvarligt. (Vi skal altså her også skabe en strukturel ændring i hvordan vi håndterer pasning af de helt små)

6: Det her handler slet ikke om BARNET eller tilknytning eller noget som helst andet. Der er ikke én eneste i medierne der taler om det – kun os omsorgs-hystader.


Medierne – og dermed fagfolkene der udtaler sig – taler om at barsel spænder ben for kvinder… For deres karriere… For deres pensioner…

Derfor er logikken tilsyneladende at når barsel spænder ben – så skal den fælde begge køn ligeligt!

Hvad med bare at gå i gang med at fikse at den IKKE spænder ben, men værdsættes og VÆRDISÆTTES som det helt uundværlige omsorgsarbejde det er?


Desuden: Kvinder starter lavere i løn allerede når de ansættes. Start der.


Det er nu – LIGE NU – I skal kæmpe for jeres og jeres børns rettigheder.

Der kommer ikke andre og gør det!

/ Mia

(Som er pænt glad for at hun allerede har de børn hun skal have)

Hvad tænker du?