Når mødre skal til 8 ugers undersøgelse efter en fødsel, så handler undersøgelsen altid delvist om prævention.
De færreste ønsker endnu et barn med det samme, hvorfor prævention for de fleste er et vigtigt emne.
Kondom (eller afholdenhed) er anbefalingen til blødning og evt bristning er helet, for at beskytte imod infektion.
Men hvad så derefter?
Nogle ved at de ikke skal have flere børn og ønsker sterilisation.
Og så er der alle dem som ønsker at være seksuelt aktive – men dog ikke er færdige med at få børn. De skal have en eller anden form for midlertidig beskyttelse.
For de der ammer er det vigtigt at lægen er opmærksom på om præventionsvalget kan påvirke amningen – men kan man regne med det?
Kan man regne med at lægen ved nok til at lave den vejledning?
Efter at have haft en del vejledninger hvor det var rimelig sandsynligt at det var præventionsformen, som skabte problemer, fulgte jeg med i en del samtaler i forskellige amme-fora jeg deltager i.
I indlægget Hormonspiralen havde nær kostet Marias amning. fortalte jeg om Marias historie.
Alle ammevejledere der deltog i samtalerne havde oplevet situationer hvor det var meget sandsynligt at præventionsformen havde skabt problemer.
Alle ammevejledere havde oplevet situationer hvor det gik fint med hormonel prævention.
Alle ammevejledere havde også oplevet at lægerne omkring dem og deres klienter ikke på nogen måde anerkendte deres oplevelser med faldene mælkeproduktion og uro ved eller direkte afvisning af brystet, som sandsynligvis helt eller delvist skyldtes hormonel prævention.
Lad os lige løbe præventionsformerne igennem, med hensyn til den oplyste kompatibilitet med amning:
Eller du kan hoppe direkte til den type du vil vide noget om:
Kondom og amning
Pessar og amning
Kobber spiral og amning
P-piller og amning
P-plaster og P-ring (NuvaRing) og amning
Hormonel prævention kun med gestagen – det der anbefales under amning
Mini-piller og amning
P-sprøjte og amning
P-stav og amning
Spiral under amning – både hormon og kobber
For din bekvemmelighed kan du også springe det hele over og bare få svaret.
(Det er lidt langt – men det meste er screenshots, så du kan se jeg ikke bare lirer vrøvl af – men jeg forstår hvis du bare vil have løsningen 😎 )
Ikke hormonelle præventionsformer:
Der er naturligvis kondom – en lettilgængelig prævention uden de store dikkedarer.
Det kan de fleste finde ud af at bruge – men det skal huskes og for nogen er det slet ikke så nemt som det lyder.
Kondom påvirker ikke amningen!
Pessar bruges ikke særligt meget i Danmark, trods det er en metode der ikke placeres permanent i kvindens krop og heller ikke piller ved kvindens eget hormonsamspil – og dermed er fuldstændig risikofri for kvinden.
Min opfattelse er at det er fordi det er lidt besværligt, det der med at skulle sætte det op, huske sæddræbende creme og så skal det sidde bagefter. Mange tror også at man SKAL til gynækolog og have taget mål, men der findes faktisk pessar i medicinsk silikone til bestilling via internettet.
Til pessaret skal man bruge sæddræbende creme – og jeg kan simpelthen ikke finde nogen oplysninger om hvad der er i dét – men det skulle eftersigende ikke pille ved hormonbalancen og dermed heller ikke mælkeproduktionen. Men om det så også er rigtigt, det ved jeg af gode grunde ikke.
Så er der kobberspiral som ikke påvirker kvindens hormonsamspil, men kan give ret kraftige blødninger med tilhørende smerter (fra sammentrækningerne)
Der er dog lige én lille ting med kobberspiral, i forbindelse med amning – den tager vi længere nede under Spiral under amning.
Så hvis man ikke lige synes hverken kondom, pessar eller kobberspiral er sagen – og man endnu gerne vil bevare muligheden for flere børn, så er der reelt kun de hormonelle præventionsformer tilbage.
Ja altså udover afholdenhed – og det kan hurtigt gå galt jo 😉
Hormonelle præventionsformer:
Hvis man ammer vil lægen for det meste fraråde p-piller, da man ved at disse kan påvirke både mælkeproduktion og mælkens smag pga indholdet af østrogen.
Hvis lægen anbefaler p-piller, så handler det formentlig om enten helt særlige omstændigheder eller ja… uvidenhed.
P-plaster og P-ring (NuvaRing):
P-plaster og p-ring indeholder gestagener (etonogestrel eller norelgestromin) og østrogen (ethinylestradiol), og placerer sig således i kategori med p-piller.
Altså i kategorien som frarådes under amning pga risiko for påvirkning af såvel mælkeproduktionen og mælkens smag.
Vidste du det? Det er faktisk ikke engang sikkert din læge er opmærksom på det!
Jeg vidste det IKKE før jeg kiggede på det for at skrive her.
Mange hører sætningen “Det frigives jo kun lokalt” – og det er også rigtigt, men ikke desto mindre kan det altså påvirke.


Prævention kun med gestagen – altså de “anbefalede” produkter hvis man ammer:
Følg lige godt med, for det er ikke for sjov jeg skriver anbefalede i “”.
Mini-piller har så længe jeg kan huske (og jeg er efterhånden en del år), været dét man giver til ammende kvinder hvis de ikke ønsker en spiral (kobber eller hormon).
Jeg oplever, både selv og igennem mit netværk, at lægerne uden tøven udskriver minipiller eller opsætter hormonspiral og siger de IKKE påvirker amningen.
Lægehåndbogen gør det også meget tydeligt at det er det man gør.

At hormonel prævention kun med gestagen ikke påvirker amningen, er også hvad der står i patienthåndbogen under de forskellige udgaver, så det er ikke så mærkeligt lægerne siger det.

Ved tjek af samtlige minipiller på det danske marked på – ja SAMTLIGE – markerer ikke én at mælkeproduktionen eller mælkens sammensætning, herunder smag, kan påvirkes.

P-sprøjten gives normalt hver tredje måned, men kan holde op til 1 år!

P-sprøjten markerer heller ikke risiko for påvirkning af amningen.
P-stav:
P-stav (Implanon/Nexplanon) indeholder kun gestagen og de fleste steder man kigger står der intet om mulig påvirkning på amningen og P-staven fremhæves faktisk som havende samme eller færre bivirkninger end anden gestagen-prævention (P-sprøjte og minipiller).

Hormonspiral:
Hormonspiraler, typisk Mirena, men der findes også Jaydess og Kyleena (samt nogle parallelimporterede) indeholder hormonet gestagen og om hormonspiralen finder jeg nogenlunde samme info som ved de andre præventionsformer med gestagen. Altså at det ikke påvirker amningen.

Den danske hjemmesiden om Mirena skriver sådan:

Og mere beskrivende:

Husk lige det med at de danske Mirena spiraler ikke påvirker mælkeproduktionen, den vender vi nemlig tilbage til 😉
Jeg er faktisk rigtig glad for at de skriver at risikoen for blødningsforstyrrelser er mindre ved oplægning under amning – for netop blødningsforstyrrelserne er en årsag til at mange fravælger hormonspiral eller får den fjernet igen, jeg selv inklusiv.
Men jeg tænker det er “nemt nok” ikke at forstyrre noget som ikke er der?!? De fleste der fuldammer har jo netop ikke menstruation = Ikke noget at forstyrre.
Da jeg googlede efter de her ting kom der mange sjove resultater frem, f.eks denne slide fra “Specialeuddannelsen 2008 Astrup og Munk“. Hvilken speciale uddannelse det handler om kan jeg simpelthen ikke finde frem til, men det må unægteligt være til læger af en art, ud fra materialet.

Det er altså helt tydeligt at det lægerne lærer og forholder sig til her i Danmark, siger at hormonspiraler, minipiller, p-stave og p-sprøjter ikke påvirker amningen.
Så er det lissom klart at genstagen prævention IKKE påvirker amningen ikk?
Der er jo klare udmeldinger, så intet at være i tvivl om skulle man tro.
Men – hvis man ved hvor man skal kigge, så begynder der alligevel at være opmærksomhed omkring det faktum, at der er nogle kvinder som oplever fald i mælkeproduktionen og/eller at barnet afviser brystet (antageligt pga smag) ved brug af hormonel prævention kun med gestagen.
Studiet herunder handler om P-stav – hvorfor jeg før skrev “de fleste steder man kigger” 😉

Og så er der så Bayer selv, dem som producerer Mirena, som i deres FDA ansøgning selv henviser til et studie, som peger på at der kan være problemer med gestagen under amning. Jeg kan ikke finde studiets fulde tekst uden at skulle betale – så jeg er nødt til at affinde mig med at benytte abstracts der opsummerer. (8)
Og de skriver det sandelig også på deres amerikanske hjemmeside (6) – og dét er jeg virkelig glad for. Det har jeg faktisk totalt optur over.

Bayer skriver også i deres FDA label (som vel er en slags godkendelsespapir?) at der er rapporteret tilfælde af faldende mælkeproduktion. (6)

Så som mor ER det muligt at finde de her ting, hvis man da ved AT man skal lede, hvor man skal lede og går igang med at google.
Man kunne jo også bare hoppe ind på Ammenet.dk – der er wikien om prævention godt med, selvom den ikke engang er fuldt opdateret hele tiden, det er simpetlhen ikke muligt.
Se f.eks her:

Wikien kan nærlæses her Ammenet.dk – Prævention
Læg mærke til at der er kilder på ALT – de mener nemlig business når de laver noget!
Spiraler under amning:
Der er lige én lille ting, som jeg opdagede, da jeg ledte efter informationer om hormonspiraler og deres påvirkning på amningen.
Det er at risikoen for at spiraler, uanset om det er med eller uden hormon, perforerer livmodervæggen – altså “graver sig ind i” og nogle gange “ud af”, er en del højere hos ammende end hos kvinder der ikke ammer.
Adskillige studier viser en 6-10 gange så stor risiko for perforation, hvis spiralen opsættes i de første 6 måneder efter fødslen OG der ammes (1, 2, 3, 4) – Det står også på Mirenas amerikanske hjemmeside at der er større risiko hvis man ammer eller er i perioden efter en fødsel (6) og i Mirenas “fda label” (5)
Som jeg allerede har vist, så står det ikke noteret i noget af det materiale til patienterne (familierne der skal vælge prævention) der er omkring spiraler – så havde jeg fundet det allerede.
Det står i studier og kan nemt findes på nettet – også på dansk.

F.eks her, i dokumentet “Fejlplacerede Spiraler“, fra Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi (DSOG), som, såvidt jeg kan se, er nyeste guideline ang fejlplacerede spiraler, udarbejdet i 2014.
Hvorfor jeg tager det med her, er fordi det mig bekendt ikke oplyses og fordi jeg synes det er vældig relevant, når man skal træffe en beslutning omkring præventionsform.
Risikoen er lille ja, det er den bestemt – men man skal da vide det, så det kan være med i ens overvejelser.
Jeg har haft spiral imens jeg ammede – og ingen så meget som nævnte det.
Hvis du har haft spiral, var der så nogen som sagde det til dig?
Udfra alt det jeg har listet op her, så kan jeg godt forstå at
-
læger anbefaler hormonspiral eller mini-piller.
-
læger insisterer på at hverken hormonspiral eller minipiller påvirker amningen.
-
mødre der oplever problemer med amningen slet ikke tænker at hormonspiral eller minipiller kan have en finger med i spillet.
-
ammevejledere river sig i håret og ikke helt ved hvordan de skal takle situationen.
Nå men tilbage til “svaret” på spørgsmålet Hormonel prævention under amning – Go eller NoGo?
Jeg må skuffe dig, jeg har ikke noget svar – ja, totalt fesent. Nu føler du dig måske snydt over at have læst.
Så hvorfor har jeg skrevet det her hvis jeg ikke engang har et svar på om man kan benytte hormonel prævention under amning?
Fordi der er SÅ mange rapporteringer omkring hormonel prævention der forstyrrer amningen at nogen SKAL sige det.
Nogen SKAL gøre opmærksom på at der faktisk er nogen som oplever at deres amning påvirkes af hormonel prævention, selvom det er typen uden østrogen.
Nogen SKAL stille spørgsmålet om de der hjælper kvinderne med deres amning, overhovedet er opmærksomme på muligheden af negativ indvirkning fra prævention?
Hvis de ikke har det med i tankerne, hvordan skal de så kunne handle på en måde der belyser det?
Og hvordan skal de kunne indberette påvirkningen som en bivirkning?
Indberetninger om bivirkninger er sammen med studier dét man kan gøre for at samle erfaringer der kan belyse problematikker omkring en given medicin.
Jeg synes virkelig det er et kæmpe problem at de der står med kvinderne og deres desperation, ikke er i stand til at råbe nogen op, uden at blive mødt med et stort fedt “Nej, sådan er det ikke”.
Normalt er jeg jo svært glad for evidens – og det er jeg stadig.
Vi er bare også – alle sammen – nødt til at være åbne overfor at de kliniske studier her bare ikke er enige, men peger på lidt af det ene og lidt af det andet.
Så hvorfor kan vi ikke lytte til de her fagpersoner, uddannede i at varetage omsorgen for, støtten og hjælpen til ammen kvinder? Når nu studierne netop ikke kan sige entydigt at det påvirker eller ikke påvirker?
Jeg er slet ikke i stand til at pille studierne fra hinanden i den grad det er nødvendigt og kan måske nok spotte faktorer der kan bidrage til denne uenighed, men igen ikke i den grad der kræves – men for mig er det ikke grund til at holde mund.
Nogen SKAL sige det her højt!
Det er så mig.
Jeg kan ikke hjælpe dig med om hormonel prævention er det rigtige for dig – det er en individuel vurdering ud fra mange mange faktorer.
Jeg kan kun pippe om at der er mange mange mange erfaringer hvor selv hormonel prævention uden østrogen ødelagde eller var tæt på at ødelægge amningen.
Jeg er heller ikke ude på at du skal vælge hormonel prævention fra – jeg er faktisk ikke rigtig ude på noget, andet end at gøre opmærksom på at der altså er noget her der ikke helt hænger sammen og som kan påvirke din amning på en måde du måske ikke engang kan gøre noget ved.
Hav det i det mindste i baghovedet, så du kan reagere, hvis du oplever tegn på at det sker for dig ❤️
/ Mia
Kilder:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25601352
(2) http://jfprhc.bmj.com/content/43/4/289
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27421765
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24348074
(5) https://www.accessdata.fda.gov/drugsatfda_docs/label/2014/021225s033lbl.pdf – side 1 og 13
(6) https://www.mirena-us.com/safety/
(7) https://www.accessdata.fda.gov/drugsatfda_docs/label/2014/021225s033lbl.pdf – side 1 og 15
(8) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6804164
(Dette indlæg har jeg været længe om at skrive – hvis du synes jeg har glemt noget eller noget er uklart, så sig endelig til – det kan være svært at bevare overblikket med børn om benene og længe imellem skrivemuligheder)
Det er lidt sjovt at læger siger det/lære det. for lige nu sidder jeg som sygeplejerske stud. med en bog om farmakologi (læren om medicin) og der står netop at vi som sygeplejersker skal være meget obs på at give den ammende præperrater som indeholde enten østrogener men også gestagener da det hæmmer mælkesekretionen ? 😉
Seriøst? Aj kan du ikke sende mig nogle billeder af teksten, links eller lignende?
info@ammemafiaen.dk
[…] ca 3 måneder begyndte han at afvise højre bryst (fordi mælkeproduktionen var faldet pga mini-piller), så jeg ammede videre alene fra […]
[…] I torsdags delte jeg blogindlægget Hormonel prævention under amning – Go eller NoGo? […]
[…] Hormonel prævention under amning – Go eller NoGo? […]