Hjem

Velkommen til Familie Uden Filter.

Jeg hed tidligere “Ammemafiaen” og teksten herinder hører til beskrivelsen af Ammemfiaen.

Jeg er stadig den samme – men eftersom jeg ikke kun skriver om amning mere, så skal teksten herunder opdateres – og det skal der lige være tid til.


Det er ok at kæmpe for sin amning.

Det er ok at være stolt af at amme.
Det er ok at synes det til tider er pissehårdt at amme.
Det er ok at amme sit barn hvor, hvornår og hvor længe barnet ønsker.
Det er ok at amme – punktum!

Med eller uden tildækning, med eller uden suttebrik, offentligt eller privat – am som DU ønsker det, det er DIG det handler om ♥


Jeg er stor fortaler for amning, ja, det er jeg.

Jeg tror helhjertet på – og ser overvældende evidens for – at amning i langt de fleste tilfælde ER den optimale ernæring for barnet og støtter helt fantastisk op omkring barnets, moderens og familiens rejse ind i forældreskabet.

MEN – det er ikke ensbetydende med at jeg mener amning er den ENESTE løsning, den “rigtige” løsning for alle.

Amning er mere end ernæring og familier er mere end mødre.

Familier kan have forskellige konstellationer og der kan være forhold som taler imod amning – eller familier som har valgt at amning ikke er for dem.

Det personlige valg kan vi efter min opfattelse kun støtte, ved at sikre korrekt opdateret viden hos de fagpersoner der er i familiens liv og adgang til kvalificeret, anerkendende vejledning, som er i stand til at støtte familien, når de skal vælge måden deres barn skal ernæres.

Og det er på ingen måde noget som den enkelte familie kan eller bør sidde med selv – det er en ansvar som vi som samfund må prioritere, fuldstændig ligesom jeg føler at samfundet må tage ansvar for den yderst uhensigtmæssige drejning omsorgen for børnene har taget.

Ja eller reelt mener jeg jo nok den manglende omsorg.

Jeg oplever forældre som er usikre, står alene og i høj grad føler sig forvirrede over hvordan de skal håndtere deres nyfødte, deres baby, deres tumbling, førskole, skolebarn, teenager osv.

De googler, læser bøger, går til foredrag (online, for fysiske foredrag er der dæleme ikke tid til).

Jeg oplever mødre som allerede i graviditeten er bekymrede over deres vægtøgning og hvordan de skal “få deres krop tilbage”, hvordan de skal få tid til træning, cocktail aftenerne, faglige udfordringer under barslen osv.

Forældre som i nogle situationer har en så urealistisk forventning til livet med en baby at de bliver voldsomt overvældende når først de står i det.

Forældre som er top pressede af forventningen om at skulle “kunne det hele” – og det KAN man ikke.

For der kommer ikke 4-6-8 timer mere i døgnet samtidig med at barnet kommet – lissom pasningsordninger ikke får flere penge trods hysterisk forøgede krav og flere børn.

Så- udover amning skriver jeg også om det her:

Om at møde forandringen der følger med at have fået den her lille baby.

Om at følge barnets signaler og finde sig selv i forældreskabet.

Om at tilegne sig viden om hvad det lille barn har brug for for at danne en tryg tilknytning.

Om hvad der er normal baby og børneopførsel og sige pænt nej tak til den problematisering af normal opførsel, som jeg mener samfundsstrukturen desværre er medvirkende til.

Om at være nysgerrig på om den adskillelseskultur vi lever i måske slet ikke er god for hverken os eller barnet – eller de relationer hele barnets opvækst præges af.

Om vores ide om at “kunne det hele” måske faktisk bare gør os stressede og presser os ud i løsninger som vi inderst inde godt ved er noget bras – men det er bare så svært at vælge anderledes for “sådan er det bare” – eller det er i hvert fald sådan man kan føle.


At amning, modermælk, at være tæt med barnet og lytte til dets signaler er den måde naturen har bestemt det og derfor pr definition er den biologiske norm som alt andet må vægtes, vejes og vurderes ud fra, er hos mig ikke og vil aldrig blive, en udskamning af valget om at ernære og pleje barnet på anden vis.

Det er en italesættelse af at vi – efter min mening – har fjernet os helt ekstremt fra hvad vores instinkter leder os til og at vi må stoppe op og revurdere om det virkelig er den vej vi som samfund vil gå.


Denne blog er en god blanding af mine oplevede som mor, mine oplevelser som frivillig ammevejleder og mine tanker omkring overstående emner.

Det er også her jeg deler tanker omkring ny viden jeg støder på og finder interessant.

Du kan læse mere om tankerne bag Ammemafiaen her.

Og mere om mig her.

Jeg tjener ikke penge på bloggen her, hverken direkte eller indirekte igennem rabatter eller lignende.

Det kan du læse mere om her.