*Disclaimer: Jeg er ikke ekspert og jeg foregiver ikke at være det. Med undtagelse af de klart markerede kilder, er alt nedenstående mine tanker og holdninger og IKKE udtryk for andet end sådan*
For 3 uger siden lavede jeg nedenstående opslag på min facebook og instagram og bad om personlige kommentarer jeg kunne bruge i dette indlæg.
I de sidste par år har jeg nemlig grublet godt og grundigt i det der med søvntræning og jeg har (igen og igen) tænkt at der måtte være nogle faktorer der spillede ind. Det måtte kunne sættes i system på en eller anden måde.
Kulturen i det samfund forælderen befinder sig i, barnets temperament, forælderens psykiske tilstand, forælderens mulighed for støtte fra netværk, evt andre børn og jeg blev i særdeleshed optaget af den faktor der hedder “forventninger til normal babysøvn”…
Altså hvilken viden, helt konkret viden, forælderen har om normal baby- og børnesøvn.

Og da jeg begyndte at kigge på den “viden” forældre har til rådighed fra fagpersoner, så kiggede jeg både på fagpersoner fra “det officielle Danmark” (sundhedsplejerske, læge) og andre personer der på en eller anden måde er eller fremstår som eksperter.
Jeg har allerede skrevet om hvordan visse kommunale sundhedsplejer stadig anbefaler “Godnat og Sov godt”.
Jeg kunne heller ikke rigtigt komme udenom kendisser og andre “almindelige” forældre, fordi bloggere, kendisser og alverdens andre helt normale mennesker figurerer i magasiner (online eller fysiske), på blogs, i radio/tv osv – se f.eks bare hvordan ChriChri greb emnet an, da de interviewede 4 kendisser omkring babysøvn.

Jeg tror stadig at alle de ovenstående faktorer er faktorer – tror, for jeg VED det ikke. Og ud fra hvad jeg fandt, så får jeg mere og mere fokus på at det er de forventninger til normal babysøvn vi præsenteres for, som simpelthen leder os direkte ind i fælden med at tro vores børn er “forkerte”. For det er jo hvad der sker for langt de fleste når virkeligheden ikke står mål med forventningerne.
Vi bliver enten positivt overraskede og svæver på en lyserød sky – eller negativt overraskede, skuffede, og begynder at gruble over hvad der mon skete, siden det “gik galt”.
I gennem hele indlægget her lægger jeg små links og screenshots af alle de ting jeg har fundet og fået tilsendt, som efter min mening klart og tydeligt skaber en voldsom urealistisk forventning til normal baby og barnesøvn.
Jeg er ikke ude på at pege fingre af nogen individer – men jeg peger fingre af kulturen og kritiserer “systemet” for ikke at få f*ngeren ud og GØRE NOGET for at ændre kulturen!
Vi kan starte med Falck.
Jeg ved jo godt at Falck er private, men altså – det er Falck!! De er da sådan rimeligt pålidelige ikk? 🙄
Nedenstående er fundet under “Nybagte forældre”-> “Spædbørn”…. Spædbørn!

Så I henvisningen til Godnat og Sov Godt?
Tilfældigvis henviser Furesø Kommunes Sundhedspleje til Falck (Og NetDoktor som kommer længere nede), med direkte link.
Men ok, de er så også med i min gennemgang af kommuner som anbefaler søvntræning – så det giver vel fint mening i deres tankegang.
Kan I se hvordan det er forbundet og fører forældrene rundt i en ring der promoverer søvntræning?
Kan et studie forklare hvorfor forældre søvntræner?
Imens jeg ledte efter alle de her forskellige informationer om søvn, poppede der et studie op på min facebook – jeg følger nemlig en del sider som beskræftiger sig med de samme emner som jeg.
Et helt nyt studie der havde kigget på om der var faktorer som kunne forklare hvem der er mest tilbøjelig til at udøve søvntræning, defineret som “Ignoring childrens bedtime crying” (IBCB), altså at man ignorerer børnenes gråd i forbindelse med søvn.
Jeg har desværre kun adgang til abstraktet – en meget kort opsummering af studiet – men det konkluderer at
Forældres vestligt orienterede holdninger forudsagde ICBC(*)
Tilgange som at give barnet mad udfra et skema og ikke at bære det for at modvirke afhængighed (af forældrene) var associeret med at lade barnet græde sig i søvn.
Forældre med mindre følsomhed og forældre af børn med et besværligt temperament brugte oftere ICBC.
Analyse af sammenhænge viste at forældrenes stress ikke forudsagde ICBC.Resultatet peger på at ICBC er blevet en del af den traditionelle vestlige opdragelse (1)
(* At ignorere barnets gråd i forbindelse med søvn)
Nu bruger jeg lige nogle grimme ord… for FUCK!!!!
Vi tager lige det vigtigste igen:
Resultatet peger på at ICBC er blevet en del af den traditionelle vestlige opdragelse!
Da jeg læste det var det som om det hele faldt på plads i mit hoved….
Det giver jo TOTALT god mening.
Når vi KONSEKVENT fodres med oplysninger om at vores børn skal sove så og så meget, på den og den måde og for GUDS SKYLD ikke må have behov for nogen former for hjælp til noget som helst – så ER det jo for filan vores kultur der skaber et forventningspres.
Jeg har allerede skrevet om netop dette da jeg skrev Søvntræning og normal babysøvn – Løgnen der ikke vil dø hvis du ikke allerede har læst den.
Og hvordan er det så sket at det er blevet en del af den vestlige opdragelse at lade børn græde sig i søvn?
Nedenstående screenshots er fra NetDoktor.dk.
NetDoktor skriver selv at
“67 procent af alle voksne danskere besøger Netdoktor.dk. (kilde: The Nielsen Company 2010). Det viser, at danskerne i høj grad foretrækker Netdoktor, når de skal finde information om sygdom og sundhed på nettet.”
og
“Flere end 150 af Danmarks mest fremtrædende læger, speciallæger og andre eksperter skriver, redigerer og opdaterer indholdet på Netdoktor.dk samt besvarer spørgsmål fra brugerne i brevkasserne online.” (https://www.netdoktor.dk/om.htm)
NetDoktor er således en kilde som mange danskere tillægger stor tiltro.




Hvis jeg læste det her som førstegangsforælder, så tror jeg måske også mine forventninger ville være en smule off…. Og jeg ville i hvert fald ikke have realistiske forventninger…
Og så ville jeg være lidt forvirret over det med gråd og om gråd er udtryk for behov for hjælp og trøst – eller om gråd er noget man godt kan ignorere og se om det stopper af sig selv…
Og hvis jeg så f.eks gik på biblioteket med bog-listen her, så kom jeg måske hjem med “Godnat og Sov Godt” – og så er det ikke sikkert jeg ville kunne navigere i om det nu også virkelig var en ok tilgang.

Nedenstående screenshots er fra Sundhed.dk – Patienthåndbogen på nettet.
Når man klikker på “Om Sundhed.dk” står der:
“Bag sundhed.dk står staten, regionerne og kommunerne.” og det er altså det officielle Danmarks sundhedsportal til borgerne.



Javel så, man skal ligefrem FORVENTE lidt gråd imens barnet putter sig selv…
Hvad sker der når “godt opdragede” mennesker fejler i at møde klart definerede forventninger?
Den slags forskruede forventninger til forældres “resultater” med deres børn kan i langt de fleste tilfælde kun frembringes ved brug af pres og tvang.
Så hvad sker der når børnene ikke sover som forældrene har fået banket ind i hovedet de bør?
Så tror forældrene der er noget “galt” med børnene – og i rigtig mange tilfælde tror de at de (forældrene) har gjort noget forkert… At de ikke har opdraget ordentligt… Ikke brugt de rigtige rutiner… Ikke været konsekvente nok… Skabt dårlige vaner som de nu skal “bryde”…

Kan I fornemme kampen og hvordan forældrene begynder at bevæge sig over imod en hård tone, påtaget konsekvens osv?
Og jeg siger jer – den første der siger “Mit barn sov altså fint i vuggen hele natten fra det var 3 uger, jeg lagde det bare” får en virkelig grim smiley lige i hovedet – for det er jo for filan ikke dét det handler om.

Det handler om alle de børn som IKKE bare lige kan lægges… Som ikke bare lige putter sig… Som ikke bare lige vil noget som helst og som bliver ved og ved at kalde efter hjælp – indtil de knækker og stopper ELLER pga helt naturlig udvikling ikke længere behøver hjælp.
Og dem er der virkelig mange af… Rigtig rigtig mange! I kan se nogle erfaringer fra forældre, lagt som screenshots i indlægget her. Rigtige forældre, med rigtige børn – ligesom dig og mig og vores børn.

På Sundhed.dk fandt jeg også over en sektion der, hvis det stod alene eller med støttende udsagn virkelig ville give mig håb – men hvor jeg tænker “Og hvordan tænker I at det skulle kunne lade sig gøre efter SÅ massiv påvirkning – endda på SAMME side som budskabet om ikke at have skyldfølelse?”

Jeg vil gerne sige tak til TV2 Go’ Morgen Danmark, som efter min deltagelse valgte at sende dette klip ud på facebook – det er da at sende et klart signal:
Oplever I også disse urealistiske forventninger? Eller har I haft held til at skabe realistiske forventninger – for det er der naturligvis også forældre der har, det er der slet ingen tvivl om.
Hvad tror I vi kan gøre for at ændre måden vi taler om normal babysøvn – og måske lige så meget måden vi taler med forældre om normal babysøvn?
Og noget jeg er særligt nysgerrig på:
Føler I medierne også har et etisk og moralsk ansvar overfor børn og forældre, i forhold til at være kritiske overfor tilgange der enten beviseligt eller i teorien kan være skadelig for børn?
/ Mia
*** Hvis nu du, som jeg, har været påvirket af disse anbefalinger, vejledninger og generelle kulturelle påvirkning, så vær blid og kærlig ved dig selv.
Det er MEGET, for ikke at sige MEGA svært at trække sig selv ud af denne påvirkning.
Man kan ikke handle ud fra viden man ikke har og det er helt normalt at stole på de autoriteter og det netværk man har omkring sig.
Det jeg prøver at sige er nok at du ER en god forælder – også selvom du har søvntrænet.
Du gjorde det jo ikke for at skade dit barn – du gjorde det fordi du oprigtigt troede det var det rigtige at gøre ***
(1)”Parents’ Western‐oriented beliefs predicted ICBC. Attitudes such as feeding a child on a time schedule and not carrying it out to prevent dependence were associated with letting the child cry to fall asleep. Low‐sensitivity parents as well as parents of children with a difficult temperament used ICBC more frequently. Path analysis shows that parental stress did not predict ICBC. The results suggest that ICBC has become part of Western childrearing tradition. ”
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/imhj.21700?campaign=woletoc
[…] Forældrefælde: Urealistiske forventninger leder til søvntræning […]
[…] Forældrefælde: Urealistiske forventninger leder til søvntræning […]
[…] Forældrefælde: Urealistiske forventninger leder til søvntræning […]
[…] Forældrefælde: Urealistiske forventninger leder til søvntræning […]
[…] Forældrefælde: Urealistiske forventninger leder til søvntræning […]